Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Kína hiperszónikus fegyverekkel a hordozóin – technológiai és logisztikai áttörés

Tengeri környezetben borzasztó nehézkes ezeknek az eszközöknek a karbantartása, de Kína logisztikai és technológiai áttörésekkel ezt is lehetővé – ezért a nyilvános információk alapján a világon először Kína képes ilyen fegyvert anyahajón tárolni.

Az áttörést jelentő eljárásról a hongkongi South China Morning Post cikke alapján az Interesting Engineering írt: ennek lényege pedig, hogy

egy új eljárással nem csak sikerült felgyorsítani ezen eszközök karbantartását, de ezt már ki is próbálták különböző harci (teszt)környezetekben.

A hiperszonikus fegyvert egyébként nem az anyahajóról indítják, hanem vadászgépekről, és ezek hatékonyak mind a műholdak, mind különböző légi célpontok ellen. 

A technológiát bemutató tanulmány egyébként magát a fegyvert nem igazán részletezi, annyit tudni, hogy hasonlít az orosz Kindzsal lövedékre, amely képes a hangsebesség tízszeresére is felgyorsulni egy 1000 km-es távolságon. Mindez azt is jelenti, hogy

az eszköz Kína anyahajó flottájának a csapásképességét több mint 2500 km-es távolságra tolja ki, miközben a lövedék ellen a legtöbb légvédelmi rendszer hatástalan.

Ugyanakkor a hiperszonikus eszközök rendkívül érzékenyek, a karbantartásuk meg a javításuk nehéz folyamat különösen a tengeren. Épp ezért, mint az IE cikke írja, nem is ismert olyan eset, hogy ilyen rendszert anyahajón tárolnának. Kína azonban ezt tehát mostanra megoldotta, és a fegyver karbantartását tesztelték anyahajón, valamint különböző, kihívást jelentő harci környezetben is.

Az eszközök érzékenységének az oka, hogy a hiperszonikus fegyverek felületi hőmérséklete jellemzően több ezer fokra is megnőhet, mikor nagy sebességgel halad a légkörben. Épp ezért a lövedék kritikus felületi területein bizonyos fejlett anyagok elnyelik a hőt, miközben azért lehetővé teszik a kommunikációs jelek áthaladását – viszont ez a csúcstechnológiás bevonóanyag szállítás, tárolás vagy repülőgépre szerelés során könnyen sérül. Különösen igaz ez a speciális vízi környezetben, ahol az óceán feletti levegő nedvességtartalma, a só, valamint a penészedés, mind az amortizáció irányába hat. Vagyis az eszköz folyamatos karbantartást igényel, amit eddig csak egy tiszta szerelőcsarnokban fejlett műszerekkel volt képes kivitelezni egy tapasztalt szerelőcsapat a szárazföldön. Lényegében emiatt tehát fel sem merülhetett eddig, hogy az eszközök hajóra kerüljenek.

A kínai tudósok által kidolgozott módszer azonban egyszerű, gyors és mindössze egyetlen szerelőt igényel. A módszer pedig egy speciális szigetelőanyagra alapul – ennek segítségével egyetlen ember is eltávolíthatja a sérült alkatrészt, amit ki is cserélhet, végül a hézagokat kitöltheti a speciális szigeteléssel, amit el is egyengethet. Ez a módszer (amit tehát különösen rossz körülmények közt is teszteltek az anyahajókon) az eddigi karbantartásra fordított időt a tizedére csökkentette, miközben a fegyver élettartalmát is növelte (a kínai hadsereg legalább egy évtizedes élettartalmat szeretne ezeknek az eszközöknek).

A speciális anyag, amely tehát jelenleg nem érhető el a piacon, teszi lehetővé, hogy Kína az ismereteink szerint a világon elsőként szállíthasson a repülőgép-hordozóin a vadászgépeiről kilőhető hiperszonikus fegyvert.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

Közel a kínai katonai bázis létesítése Kubában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben