a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Kína vezetése háborúra készíti fel lakosságát

Kína háborúra készül, és nem próbálja eltitkolni erőfeszítéseit. A honvédelmi törvény hatályos módosításai a polgári jogkört a katonai tisztviselőkre ruházzák át.

A múlt hónapban egy kínai vállalkozó, aki orvosi berendezéseket gyárt a fogyasztók számára, elmondta, hogy a helyi tisztviselők követelték tőle, hogy

alakítsa át a kínai gyártósorait, hogy a hadsereg számára is gyárthassanak termékeket. Elmondása szerint a kommunista párt fejesei más gyártóknak is hasonló utasításokat adtak ki.

A kínai akadémikusok továbbá azt mondják, hogy a külföldi kollégák folyamatos eltanácsolása a kínai egyetemekről az ellenségeskedés előkészítésének tűnik.

Általánosságban a módosítások csökkentik a központi kormány Államtanácsának szerepét, és a hatalmat a CMC-re, a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságára ruházzák át. Konkrétan, az Államtanács többé nem felügyeli a Népi Felszabadító Hadsereg mozgósítását.

Ahogy Zeng Zhiping, a Soochow Egyetem munkatársa a South China Morning Postnak elmondta,

“A CMC mostantól formálisan a nemzetvédelmi politika és elvek kialakításáért felelős. Az Államtanács pusztán végrehajtó szervvé válik, hogy támogatást nyújtson a hadseregnek”.

“A kínai nemzetvédelmi törvény módosításai, amelyek csökkentik az Államtanács hatalmát, nagyrészt politikai pózolás” 

– mondta Richard Fisher, a virginiai székhelyű Nemzetközi Értékelési és Stratégiai Központ munkatársa nem sokkal a módosítások hatályba lépése után. “A Kínai Kommunista Párt és különösen az alárendelt CMC mindig is a legfőbb hatalommal rendelkezett a háborúval és a békével kapcsolatos döntések felett”.

A módosítások, mondja Fisher,

“rámutatnak Kína azon törekvésére, hogy elérje az országos szintű katonai mozgósítást a háborúk megvívására, és a CMC-nek adja globális katonai beavatkozás hatalmát.”

“A felülvizsgált nemzetvédelmi törvény azt a koncepciót is megtestesíti, hogy mindenkinek részt kell vennie a nemzetvédelemben” 

– jelenti a kommunista párti Global Times, egy meg nem nevezett CMC-tisztviselő szavait összefoglalva. 

“Minden nemzeti szervezetnek, fegyveres erőnek, politikai pártnak, civil csoportnak, vállalatnak, társadalmi szervezetnek és más szervezetnek támogatnia kell a honvédelmi fejlesztést. Abban részt kell vennie, és a törvénynek megfelelően nemzetvédelmi feladatokat kell végrehajtania”.

Ahogy Fisher a 19FortyFive-nak ebben a hónapban elmondta: 

“Az elmúlt 40 évben a Kínai Kommunista Párt brutális háborúra készült, és most az uralkodó szervezet felgyorsítja terveit”.

A párt, miközben felkészül a harcra, semmit sem bíz a véletlenre. Márciusban a Központi Szervezeti Osztálya belső utasítást adott ki, amely

megtiltotta, hogy a miniszteri szintű tisztviselők házastársai és gyermekei külföldi ingatlanokat vagy tengerentúlon bejegyzett részvényeket birtokoljanak. Ezen túlmenően az ilyen tisztviselők és közvetlen családtagjaik – korlátozott körülmények kivételével – nem nyithatnak számlákat a tengerentúlon pénzügyi intézményeknél.

A központi kormányzat is megpróbálja magát szankcióbiztossá tenni. Április 22-én

a pénzügyminisztérium és a központi bank tisztviselői több tucat bank képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák, mit tehet Peking abban az esetben, ha Kínával szemben büntetőintézkedéseket vezetnek be.

A tény, hogy kínai tisztviselők megtartották a találkozót, egyértelműen jelzi, hogy Peking harci cselekményeket tervez.

“Készüljetek fel a csatára”. 

Így foglalta össze a Morning Post a kínai vezető, Hszi Csin-ping első 2019-es parancsát a hadseregnek. Az év januárjában nagyszabású beszédet tartott a CMC-ben a háborús előkészületekről, a beszédet aztán országszerte közvetítették.

Külföldi elemzők vitatják, hogy Kína a közeljövőben háborúba megy-e. A kínai politikai rendszer az idők során kevésbé átláthatóvá vált, így nem világos, hogy a magas rangú vezetők mit gondolnak.

Az viszont világos, hogy a magas rangú vezetők valójában mit tesznek. Felkészítik a csapatokat egy újabb előrenyomulásra a tényleges ellenőrzési vonal alá Ladakhban, és felkészülnek arra, hogy még több indiai területet foglaljanak el a Himalájában. Tavaly novemberben és idén júniusban megismételték a Dél-kínai-tengeren lévő Második Thomas-zátonynál lévő Fülöp-szigeteki előőrs utánpótlásának megakadályozására tett kísérleteiket. Július végén négy hajót vezényeltek Japán felségvizeire a vitatott, de Japán ellenőrzése alatt álló Szenkaku-szigetek körül a Kelet-kínai-tengeren. Folyamatos provokációkat folytatnak Tajvan körül, beleértve a sziget szuverén légterének megsértését február elején.

És ami félreérthetetlen: a kínai vezér és az ország vezetői háborúra készítik fel Kína polgárait.

bitcoinbázis – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben