abszolút abszurd Forró drót kiemelt Uncategorized

Kisvállalatok, éttermek tömeges egycsillagos leértékelésével zsarolnak – Google segítséget ígér

Kisvállalatok sora kapott a közelmúltban egycsillagos értékeléseket a Google keresőjében és térképén, olyan emberektől, akik soha nem vásároltak vagy fogyasztottak náluk. A hamis véleményeket egy email kísérte: fizessenek hetvenöt dollárt a bejegyzés levételéért.

Egy hete a The New York Times számolt be arról, hogy a teljes Egyesült Államokban találni éttermeket, köztük Michelin-csillagosakat is, amelyeket így zsarolnak. Voltak, akik Twitteren panaszkodtak a Google-nél, akad, akinek a vásárlói helyeztek nyomást a cégre, hogy vegyék le a bejegyzéseket, de

a probléma annyira elterjedt és gyakorlatilag nem orvosolható automatizált eszközökkel, hogy a keresőóriás is nehezen találja a megoldást.

„A szabályaink szerint a véleményeknek valódi élményeken kell alapulniuk. Amikor ez ellen vétenek, gyorsan cselekszünk, a tartalom eltávolításától a fiók felfüggesztésén át egészen a jogi útig”

– fogalmazott a szóvivőjük. Ezzel szemben több étteremtulajdonos azt mondta a Times-nak, hogy hiába jelölik a problémás posztokat, a cég nem tesz semmit.

„Elnézést kérünk a tetteinkért, nem szeretnénk ártani a vállalkozásának, de nincs más választásunk”

fogalmaznak emailjeikben az elkövetők, majd hozzáteszik, hogy Indiában élnek és nem látnak más utat a túlélésre. Hetvenöt dolláros Google Play Áruház ajándékkártyákat kérnek, amelyekből elmondásuk szerint ötven dollár marad náluk, egy ekkora összegből pedig „egy család három héten keresztül él”. A csalók valószínűleg a körülményes lenyomozhatóság miatt kérik ajándékkártyán a pénzt.

A 9to5Google most arról ír, hogy a Google elismerte a probléma létezését, és segíteni próbál az érintetteknek. Azt kérik az áldozatoktól, hogy ne fizessenek, az itt írtak szerint tegyenek panaszt a vélemény miatt, vagy lépjenek kapcsolatba az ügyfélszolgálatukkal. Az amerikai hatóságok a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bevonását is javasolják a helyi vállalkozóknak.

Amikor egy chicagói étteremnél minden egyes ilyen véleményre válaszul idézték a zsaroló emailek szövegét,

a bűnözők azt írták, hogy „bármeddig tudják ezt csinálni”, majd a cégnek szegezték a kérdést: „Tényleg többet ér nektek hetvenöt dollár, mint a vállalkozásotokat ért kár?”. A tulajdonos azt nyilatkozta: „ezek üzleti terroristák”.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Nordstream Dosszié I. – IV. – A történelmi energiaterrorizmus nyomában

Jónás Levente

Nordstream Dosszié IV. – Kiért történt?

Jónás Levente

Nordstream Dosszié III. – Miért történt?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben