Forró drót kiemelt közbátorság

Közösség, hierarchia

Minden közösségben van hierarchia, amely elhelyezi a csoport tagjait valahol a ranglétrán. Ez a hierarchia kizárólag abban a közösségben érvényes, és azon kívül nem.

Egy középiskolában van hierarchia a diákok között: valakik a legfelső sávba tartoznak, valakik a legalsóba, a többség pedig a kettő között helyezkedik el.

Ha elmegy egy filmrendező ebbe az iskolába, hogy szereplőket keressen az új filmjéhez, olyan elvárásrendszert visz magával, ami nem egyezik meg az iskola belső rendszerével. Az ő nézőpontjából nézve a közösség hierarchiája teljesen másképpen alakul, az is lehetséges, hogy megfordul.

A cégvezető a vállalati hierarchia legtetején található. Ha börtönbe zárják, ahol egy merőben másféle elvárásrendszer van érvényben, talán a rangsor legalján köt ki. Ez természetesen fordítva is igaz: a börtönhierarchia legtetején lévő rab, letöltve a büntetését, visszatér a társadalomba, munkát vállal egy cégben, és a hierarchia legalján találhatja magát.

A közösségeken belül elfoglalt pozíciók viszonylagosak. Valaki, akik legfelül van, azt hiheti, hogy ő az élet császára, megcsinálta a szerencséjét, letett valamit az asztalra, azután bekerül egy másik közösségbe, próbál legfelül kezdeni, és nem érti, miért nem megy. Egy másik ember élete tönkre mehet attól, hogy a rangsor alsó részében van, és nem tud felfelé haladni: talán olyan énkép alakul ki benne, ami véglegesen meghatározza a sorsát.

Nagyon sok esetben a sikerhez és az önbecsléshez elég közösséget váltani.

Julius Andan hivatalos

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A „digitális tél” bennszülöttei, avagy a legmagányosabb nemzedékek kora

Jónás Levente

Mentsük meg! De, mégis, mit?

Jónás Levente

Miről szólt 2023 és miről fog szólni 2024?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben