Forró drót kiemelt uni…jó?

Lengyelországot kifosztotta a német politika – állítja az igazságügyi miniszterük

A lengyel igazságügyi miniszter azzal vádolta az Európai Bizottság vezetőjét, hogy átverte a miniszterelnököt. Úgy véli, hogy Németország a felelős azért, hogy az Európai Unió megakadályozta Lengyelország hozzáférését a világjárvány utáni helyreállítási alaphoz.

Zbigniew Ziobro azt mondta, hogy

Lengyelországot “megfosztották” az uniós helyreállítási alapból származó támogatástól, és hogy a német politika “vezető szerepet játszott ebben a rablásban”.

Ziobro a Der Spiegel című német hetilap szombati számában megjelent beszámolóra hivatkozott, amely szerint vita alakult ki Vera Jourova, az EB alelnöke és Ursula von der Leyen elnök között, mert a német politikus el akarta fogadni Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét és a pénzeszközök felszabadítását.

Az EB attól tette függővé a lengyeleknek járó uniós források kiutalását, hogy az ország teljesíti-e az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos “mérföldköveket”.

A feltételeket azt követően szabták meg, hogy Varsó és Brüsszel között vita alakult ki az igazságügyi reformok miatt, amelyek a bizottság szerint megsértik a jogállamisági alapértékeket.

“A Der Spiegel újság megpróbálja az események egy sajátos verzióját bemutatni, mintha nem Von der Leyen asszony csapta volna be a lengyel kormányt és a lengyel miniszterelnököt és valójában az egész mögött Jourova asszony állt. Ezek gyerekeknek való mesék. Von der Leyen fontos német politikus, aki egyértelműen átverte a lengyel miniszterelnököt és kitette őt a megaláztatásnak, a brüsszeli utazásoknak. Lengyelország megmutatta a törvénytervezetet, amit elfogadtak, ma pedig azt halljuk, hogy ez nem elég, és újabb követelésekkel állnak elő”

– magyarázta Zbigniew Ziobro.

Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a kisebbik kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország már 2020 decemberében figyelmeztetett egy ilyen forgatókönyvre, majd júliusban óva intett attól, hogy engedményeket tegyenek

“a cinikus, elszánt, főleg német politikusoknak, mert ők játszanak vezető szerepet. Az egésznek a vége fokozott nyomásgyakorlás, zsarolás és további trükközések lesznek, és ennek következtében ki leszünk rabolva”

– emlékeztetett akkori szavaira a miniszter és hozzátette hogy

“Lengyelországot végül kirabolták, és az ország kifosztásában a német politika, a német politikusok – a német Von der Leyennel az élen – vezető szerepet játszottak, ez tény”.

Ziobro megjegyezte azt is, hogy Lengyelországnak kiutat kell találnia ebből a helyzetből, ezért egyeztetni fog Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. Felidézte, hogy a kormányfő annak idején a figyelmeztetések ellenére Angela Merkel egykori német kancellárban és nemrég Ursula von der Leyen bizottsági elnökben is megbízott.

“Azt hitte, hogy ezeket a pénzeket nem zárolják, nem fognak minket megzsarolni. Most azt várjuk a miniszterelnöktől, hogy mutasson be egy másik, alternatív tervet. Készek vagyunk együttműködni és mindent megteszünk annak érdekében, hogy Lengyelországot ne zsarolják meg”

– szögezte le a lengyel igazságügyi miniszter.

V4NA – magyarforum – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben