Forró drót kiemelt kultúrfölényes

„Még soha nem álltunk ennyien a Klapka téren” – óriási siker az Összetartozás Tánca

Első alkalommal rendezték meg az Összetartozás Tánca rendezvényt, amely egy Dunamocsról induló civil kezdeményezésként indult, majd a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), illetve a szlovákiai magyar pártokat tömörítő Szövetség felkarolásával valósult meg.

Lényege, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján, június negyedikén különböző helyszíneken, de egyazon időben ugyanazokat a polgári táncokat táncolták és énekelték magyar gyerekek. Az Összetartozás Tánca elnevezésű rendezvény központi eseményére Komáromban, a Klapka téren került sor tegnap délután mintegy 1500 résztvevővel.

Az SZMPSZ országos elnöke, Fekete Irén köszöntve a résztvevőket elmondta, a felhívásra több mint 150 intézmény – többségében óvodák és iskolák – jelentkezett.

A központi ünnepségre, a komáromi Klapka térre 40 helyről érkeztek táncosok, zömmel a Komáromi járásból, de érkeztek az Érsekújvári, Nyitrai, Lévai, Dunaszerdahelyi járásból, sőt még Magyarországról is.

Egyúttal az ország mind a 18 magyarok lakta járásából kapcsolódtak a kezdeményezéshez, és a komáromi központi eseménnyel egy időben ropták ugyanazokat a polgári táncokat a Szőttes Néptáncegyüttes segítségével, a talpalávalót pedig Korpás Éva és zenekara biztosította.

„Az összetartozás érzésének táplálása egy lehetőség arra, hogy lélekben, szellemben megerősödjünk” –

fogalmazott az SZMPSZ országos elnöke, rámutatva a kezdeményezés esszenciájára.

„Még soha nem álltunk ennyien a Klapka téren”

– fogalmazott köszöntőjében a Szövetség országos elnöke, Forró Krisztián, amelyet az emberek kitörő tapssal nyugtáztak. Az elnök szerint az, hogy ennyien részt vesznek ezen a rendezvényen, erőt kell adjon a felvidéki magyarság előtt álló feladatokhoz. Beszélt a közelgő helyhatósági és megyei választások fontosságáról, amelyet komoly megmérettetésként jellemzett.

„Fontos, hogy azokat a pozíciókat, amelyekkel regionális szinten rendelkezünk, megtartsuk és megerősítsük. De ezt csak közösen tudjuk megtenni”

– hangsúlyozta.

A nemzeti gyásznap, a trianoni békediktátum évfordulóján Forró Krisztián kiemelte, a nemzet nem ismer országhatárokat.

„Magyar nemzet csak egy van, éljenek bárhol a világban tagjai – összetartozunk”

– emelte ki. Véleménye szerint az, hogy ma ennyien eljöttek a Klapka térre, a közösség erejét mutatja.

„Hinnünk kell magunkban és hinnünk kell egymásban!” – húzta alá Forró, aki szerint gondolkodhatunk másként, lehet eltérő véleményünk, de ha meg akarunk maradni Felvidéken, szükséges, hogy közös célként fogalmazzuk meg gyermekeink és unokáink boldogulását szülőföldjükön, magyarként.

Szalai Erika

felvidék.ma – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Rajkán Ukrajnából csempészett fegyverarzenálra bukkantak

Jónás Levente

Újabb provokáció: szivárványos zászlót lógatnak ki a pozsonyi vár ablakából

Jónás Levente

Megkezdődött a Csoóri Sándor Népművészeti fesztivál

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben