Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Még tovább bővülhet a BRICS, Irán is csatlakozna

A BRICS-et 2009-ben alapította Brazília, Oroszország, India és Kína, akkor még BRIC néven, az alapítóországok nevének angol kezdőbetűje után. A Dél-afrikai Köztársaság 2011-ben csatlakozott.

Vang Ji kínai külügyminiszter májusban vetette fel, hogy további tagokkal bővülhetne a csoport.

Június 24-én Argentína elnöke, Alberto Fernández jelentette be a BRICS online csúcstalálkozóján, hogy országa teljes jogú taggá válna az eddig öttagú szervezetben. Fernández bejelentésében kiemelte, hogy a BRICS államai már most a világ lakosságának 42 és a globális GDP 24 százalékát adják.

A tegnapi napon pedig az Iráni Iszlám Köztársaság is jelezte csatlakozási szándékát.

Az említett hét országon kívül a BRICS idei, XIV. csúcstalálkozóján további 11 ország képviselői vettek részt (Algéria, Egyiptom, Etiópia, Fidzsi-szigetek,Indonézia, Kambodzsa, Kazahsztán, Malájzia, Szenegál, Thaiföld, Üzbegisztán).

Ez egyrészt azt jelzi, hogy a Nyugat hegemón helyzetével elégedetlen országok a háború alatt is folytatják együttműködésük szorosabbá tételét. Másrészt ismét rámutat arra, hogy Oroszország nem szigetelődött el, amit alátámaszt az is, hogy a nyugati országok Vlagyimir Putyin G20-találkozóra történő meghívását sem tudták megakadályozni.

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoport csúcstalálkozójára idén novemberben Indonéziában kerül sor, az indonéz vezetés a csoport tagjának számító Oroszország elnökén kívül a csoporton kívüli Ukrajna államfőjét, Volodimir Zelenszkijt is meghívta a találkozóra. A nyugati államok jelenleg még bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy Putyin jelenléte miatt bojkottálják-e az eseményt.

A BRICS minden tagja és az újonnan csatlakozók közül Argentina is tagja a G20-nak.

Kosztur András

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BRICS: újabb jelentős bővítés

Jónás Levente

Egy újabb, a 18-ból: Zimbabwe is csatlakozna a BRICS-hez és leválna a SWIFT-ről

Jónás Levente

A BRICS GDP megelőzte a G7 GDP-t

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben