Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Megkezdődött a Brit Nemzetközösség felbomlása

Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne kijelentette, hogy II. Erzsébet királynő halála után három éven belül népszavazást ír ki az ország köztársasággá válásáról, írja a Guardian.

Browne aláírta ugyan azt a dokumentumot, amely megerősíti III. Károly új, királyi státuszát, de percekkel később közölte, hogy köztársasági népszavazást szorgalmaz, megerősítve az az év elején kinyilvánított szándékát, amikor is Wessex grófja és grófnője látogatása során jelezte ezt a lépést.

A karibi ország egyike annak a 14 nemzetnek, amelyeknek jelenleg is a brit uralkodó az államfője. Browne az ITV-nek azt mondta:

„Ez nem ellenséges cselekedet vagy bármiféle nézeteltérés Antigua és Barbuda és a monarchia között, de ez az utolsó lépés a teljes függetlenségünk elnyeréséhez és annak biztosításához, hogy valóban szuverén nemzet legyünk. Amikor a népszavazás dátumáról kérdezték, azt mondta: “Azt mondanám, hogy valószínűleg a következő három éven belül.”

Browne szombaton azt nyilatkozta az ITV-nek, hogy országa a Nemzetközösség elkötelezett tagja marad, még akkor is, ha a népszavazás azt az eredményt hozza, hogy kilépnek a monarchiából. Browne áprilisban felszólította András herceget antiguai útja során, hogy használják fel „diplomáciai befolyásukat” a „jóvátételi igazságszolgáltatás” megvalósítására, és felvázolta országa azon óhaját, hogy egy napon majd köztársasággá váljon.

A herceget „arrogánsnak” nevezték, mert nem jegyzetelt Browne beszéde közben. Vilmos herceget és feleségét, Katalin hercegnét pedig nemrégiben azzal vádolták, hogy márciusban a gyarmati időket idézték Jamaicában, amikor dróthálós kerítésen keresztül köszöntötték a látogatásuk alkalmára összegyűlt tömeget, és egy Land Rover hátuljában ültek, akárcsak a királynő 60 évvel ezelőtt.

A demonstrálók nemtetszésüket nyilvánították ki amiatt, hogy a királyi család részesült a rabszolgák „vére, könnye és verejtéke” által teremtett javakból, míg a Bahamákon arra kérték őket, ismerjék el, hogy a brit gazdaság a korábbi bahamaiak „hátra épült”, és fizessenek jóvátételt. Jamaica miniszterelnöke, Andrew Holness akkor azt mondta Vilmosnak és Katalinnak, hogy országa lehet a következő köztársaság, míg egy belize-i miniszter kijelentette, hogy talán itt az ideje, hogy „megtegyük a következő lépést függetlenségünk tényleges elnyerése felé”.

Vilmos az utazás után elismerte, hogy

a monarchia napjai a karibi térségben meg vannak számlálva, és kijelentette, hogy a jövőről „az emberek döntenek”.

hellomagyar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Egy ír középiskolás tankönyvben Orbán Viktor = propaganda (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: Sir Humphrey már a nyolcvanas években elmagyarázta az európai közösség valódi működését!

Jónás Levente

A brit parlamentben vitázott emberekkel egy humanoid robot (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben