Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Mesterséges esőt hullajtottak Dubaira (+videó)

Az Egyesült Arab Emírségek saját mesterséges esőt készített felhőkbe repülő drónok segítségével, hogy legyőzze a tikkasztó, 44 Celsius fokos hőséget.

A „hamis esőt” állítólag olyan dróntechnológiával hozzák létre, amely a felhőkön belül elektromos töltéseket állít elő annak érdekében, hogy azok összetapadjanak, és vizzé alakuljanak.

Ez a siker része az ország csapadékhiányának megfékezésére irányuló folyamatos erőfeszítéseknek, mivel ott átlagosan mindössze 100 milliméter eső hullik évente. Normál esetben hőség tombol, de nézzék, ezúttal mekkora eső zúdúlt a térségre!

Az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központja tett közzé először videofelvételeket még vasárnap az erős záporokról, amelyek azt mutatták, hogy a technológia sikeresnek bizonyult. A Reading Egyetem tudósai vezetik a projektet, Maarten Ambaum professzor pedig elmondta, hogy amikor a cseppek összeolvadva elég nagyok lesznek, akkor esőként hullanak le.

A technológia sikere évekkel azután következett be, hogy az Egyesült Arab Emírségek 2017-ben 15 millió dollárt fektetett kilenc különböző eső-előállító projektbe – írja az Evening Standard.

travelo – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben