abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Na, ilyen egy román világrekord: tizennyolc éve „építik” az észak-erdélyi autópálya egy 26 kilométeres szakaszát

Tíz évvel ezelőtt kellett volna átadni a teljes Nagyvárad-Brassó sztrádát.

Egészen elképesztő negatív rekord körvonalazódik az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán: a közlekedési infrastruktúra fejlesztését nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület által megszerzett dokumentum tanúsága szerint az országos közútkezelő (CNAIR) sokadszor döntött arról, hogy felbontja a szerződést a közbeszerzési pályázaton győztesként kihirdetett kivitelezővel.

A Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti, 26,35 kilométeres szelvényről van szó, amelynek sorsa olyan kacifántos, hogy az szinte elképzelhetetlen józan ésszel.

A szakaszt 18 éve kezdte építeni az amerikai Bechtel, azóta két kivitelezővel már szerződést bontottak, ennek nyomán háromszor – 2014-ben, 2017-ben és 2020-ban – kellett új közbeszerzési eljárást kiírni (a Bechtel esetében nem, hiszen az amerikai cég Románia NATO-tagsága fejében pályázat nélkül kapta meg az egész autópálya megépítésének a jogát).

És a jelek szerint következik a negyedik pályázat.

A szakasz megépítésére kiírt legutóbbi eljáráson az Erbașu céget hirdették ki nyertesként, de a Bihar megyei Drum Asfalt-Trameco konzorcium óvást nyújtott be, amely sikeres volt: végül őket hirdették ki győztesként.

Igen ám, de most a közútkezelő úgy döntött:

a Drum Asfalt-Trameco pályázata sem felel meg a követelményeknek.

És a jelek szerint nem azért, mert az olyan cégeket eleve lepontozzák, amelyekkel már más szakaszokon szerződést bontottak.

(A Drum Asfalt-Trameco nyerte el ugyanis egy másik bihari szakasz, a Bihar-Bisztraterebes szelvény megépítésének a jogát, de a terepen azzal szembesült, hogy nem végeztek megfelelő állagmegóvási munkálatokat a Bechtel által elkezdett, majd félbe hagyott építőtelepen, így az eredeti összegnél több pénzt kért, amit nem hagytak jóvá).

A hivatalos indok az, hogy a partnerül felkért spanyol cég nem tud akkora összegben hasonló jellegű, általa kivitelezett munkálatokat felmutatni, amekkora a pályázati kiírásban szerepel.

Ennek nyomán ismét a szerződés felbontása következik, ez ellen azonban a Trameco még óvást nyújthat be.

De még ha az sikeres is lenne – ami kevéssé valószínű – ,

a sztráda bihari szakaszának tovább építse akkor is beláthatatlan ideig elhúzódik.

Még mondja valaki, hogy – bár a napokban azért pozitív fejleményről is hírt adtunk a sztráda kapcsán – nincs elátkozva az észak-erdélyi autópálya, amelynek éppen tíz évvel ezelőtt kellett volna teljes hosszában, Nagyváradtól Brassóig elkészülnie.

foter.ro – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Kigyulladt a Coca-Cola karácsonyi kamionja Bukarestben

Jónás Levente

A román ex-külügyminiszter ex-katedra: magyaroknak, lengyeleknek, oroszoknak és románoknak is területeket kell átadni Ukrajnából

Jónás Levente

A Secu célkeresztjében a magyarok és Magyarország

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben