abszolút abszurd Forró drót

Nagy Ervin: Gyöngyösi, a Jobbik szürke kaméleonja

Ha Vona volt a megalkuvás nagy­mestere, Jakab pedig a párt ökle, akkor Gyöngyösi Márton a Jobbik kaméleonja, hisz mindig beleolvadt az éppen aktuális, jobbról balra tartó, folyton változó ideológiai környezetbe.

Kisebb meglepetésre Jakab Péter köre óriási vereséget szenvedett a Jobbik hétvégi tisztújításán.

Hiába járta Északkelet-Magyarországot, hasztalan győzködte az alapszervezeti vezetőket, feleslegesen alapított számos kamuszervezetet egy-egy disznóvágás apropóján, mégis kudarcot vallott Földi István nevezetű klónjával és „mamuszos főtitkárnőjével” együtt, így Gyöngyösi lett a Jobbik új elnöke.

Az EP-képviselőből lett pártvezető most az ellenzéket akarja felrázni, és konzervatív irányváltást ígér, de

ismerve a karakterét és az eddigi karrierjét, aligha hihető, hogy ő az, aki most új, életmentő impulzust tudna adni a Jobbiknak. Unalmas és szürke, olyan háttérember, aki mindig kiszolgálta a vezetők akaratát. Örök táskahordozóként az éppen aktuális elnököt követte, így jó elvtárs volt Vona alatt, ahogy Sneidernek és Jakabnak is lojális támogatója maradt a végsőkig. Kritika és különvélemény nélkül beleállt a Jobbik hiteltelen színeváltozásaiba, illetve nyakig benne volt a Gyurcsányig vezető szövetségi politikában.

Amikor szélsőséges párt volt a Jobbik, akkor Gyöngyösi a zsidók listázásáról beszélt, amikor oroszbarátok voltak, akkor a Krím félsziget annektálását támogatta, most, miután a Jobbik a baloldal része lett, már Putyin-ellenes nyilatkozatokat tesz, illetve Cseh Katalinékkal vállvetve küzd azért, hogy Magyarországnak járó uniós forrásokat tartson vissza a bizottság.

Ahogy a Jobbik, úgy Gyöngyösi is végigjárta a párt kacskaringós, hiteltelen útját, egyáltalán nem különbözik azoktól, akik a balliberális oldallal léptek szövetségre. Ott volt ő is, amikor Gyurcsány tenyerébe csaptak, de részt vállalt a párt mondanivalójának megváltoztatá­sában is,

így felelős azért, hogy a Jobbik politikája ma már nem különbözik a többi balliberális párt programjától.

Nemzeti, konzervatív fordulat? Ugyan már! Gyöngyösinek is oroszlánszerepe volt abban, hogy a Jobbik ma már inkább „Ballik”.

A tisztújítással csak annyi változott, hogy egy politikai dúvad helyett egy szürke kaméleont fognak majd az ATV-be behívni, aki ugyanúgy fel fogja mondani az ellenzéki leckét.

Mondják, hogy Gyöngyösi lesz a Jobbik Retkes Attilája, azaz ő lesz a párt felszámolásbiztosa. Ez azért még kétséges, hisz ameddig költségvetési támogatás van, addig valamilyen pártképződmény is maradni fog, még akkor is, ha megkülönböztethető politikai mondanivaló már nem lesz, hisz sem intellektuális tartalék, sem pedig szándék nincs már az ön­álló működésre.

A kérdés inkább az, hogy a baloldal integrálására készülő Gyurcsány Ferencnek szüksége lesz-e egy kamujobboldali pártra?

Egy olyan szatellitszervezetre, amire lehet majd mondani, hogy széles ellenzéki összefogás jött ismét létre.

Ám Gyurcsány akarata előtt az új elnöknek még egy sokkal nagyobb problémával kell megküzdenie. Jakab Péter ugyanis nem fogja feladni a küzdelmet, frakcióvezetőként harcolni fog az új vezetés ellen, ami további problémát jelent a párt számára,

sőt lehetséges, hogy ismét pártszakadás lesz.

Ahogy a megújulásra, úgy a párton belüli mély törésvonal betemetésére sem tűnik alkalmasnak az új elnök. Jakab a nép helyett már csak a pénz pártján áll, de Gyöngyösinek az utóbbiért is meg kell majd küzdenie. Éppen ezért hiába ígér most nemzeti, konzervatív pártot, valójában sem szuverenitása, sem mozgástere nincs neki, az irányváltás szándéka pedig cseppet sem tűnik őszintének. Ezt pedig érzik a szavazók.

(A szerző a XXI. Század Intézet elemzője)

magyarhírlap – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A hazai baloldal a „balsors” (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Állampolgárok

Jónás Levente

Józsefvárosba is gurulnak a dollárok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben