Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Narco State 2.0.: Hollandia drogállam lett, a drogkereskedelem párhuzamos gazdaságot működtet

Narco state 2.0 – így vélekedik Hollandiáról a helyi rendőrszakszervezet vezetője. Jan Struijs szerint napjainkra Hollandia egyértelműen „drogállamnak” nevezhető, mivel a drogkereskedelem gyakorlatilag mindenhol jelen van. A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér. A rendőrségi vezető lesújtó véleményét az elmúlt időszak véres leszámolásai is alátámasztják, újságírók és ügyvédek meggyilkolása mellett tavaly Mark Rutte miniszterelnök is rendőri védelemre szorult, tartva a Hollandiában fogalommá vált Mocro-maffia bosszújától.

A holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs szerint

Hollandia napjainkra egyértelműen „drogállammá”” vált, amelyben a drogkereskedelem már párhuzamos gazdaságként működik

– számolt be a Zero Hedge hírportál.

Jan Struijs szerint a kábítószer-kereskedelem által generált másodlagos piac a legális gazdaságra is rendkívül káros hatást gyakorol, példaként említve a magasabb lakásárakat, vagy a nagymértékben jelen lévő pénzmosást.

„Narcostate 2.0-nak nevezem Hollandiát, mert a drogok annyi pénzt pumpálnak a legális gazdaságba, hogy az átveszi az uralmat” – mondta Jan Struijs, hozzátéve, ez „aláássa a demokráciát, de a gazdaságot is”.

A rendőrszakszervezet vezetője szerint legalább ugyanekkora probléma a drogkereskedők megnövekedett befolyása, Jan Struijs szerint a bűnözői csoportok érdekérvényesítése a társadalom valamennyi rétegét behálózza, beleértve a politika és az igazságszolgáltatás szféráját is.

A kábítószer-kereskedelmet irányító szervezetek megerősödésére több, elmúlt években történt látványos leszámolás is rámutat.

Peter R. de Vries bűnügyi újságírót tavaly fényes nappal lőttek agyon Amszterdamban, a kivégzés oka minden bizonnyal egy rendőri védelem alatt álló tanúnak való tanácsadás volt. Ezt megelőzően, 2019-ben ugyanennek a tanúnak az ügyvédje, Derk Wiersum is hasonlóan látványos kivégzésben vesztette életét.

A gyilkosságok mögött valószínűleg Európa egyik legerősebb kábítószer-kereskedő hálózata, a közkeletű nevén Mocro-maffia állhatott, amelynek vezetőjét, a Hollandiában élő, migrációs háttérrel rendelkező Riduan Taghit 2019-ben vették őrizetbe.

A marokkói származású maffiavezér pere 2021 márciusában kezdődött Amszterdamban. A 43 éves férfit jelenleg a hollandiai Vught városának egyik szigorúan őrzött börtönében tartják fogva. A tárgyaláson tanúskodók közül sokan névtelenséget kértek, tartva a Mocro-maffia megtorlásától.

A szervezet befolyására jellemző, hogy Peter R. de Vries bűnügyi újságíró meggyilkolása után egy esetleges merénylettől tartva Mark Rutte holland miniszterelnököt is rendőri védelem alá helyezték.

Szintén a Mocro-maffia célpontjába került két holland médium, a Panorama és a De Telegraaf is, miután olyan nyomozati cikkeket publikált, amelyekben a szervezet főnökeit nevezték meg.

Az európai kokainforgalom egyharmadát ellenőrző maffia Hollandiában és Belgiumban a legaktívabb, szakértők szerint a kolumbiai és mexikói drogkartelekkel közvetlen kapcsolatot fenntartó Mocro-maffia mára egyre erőszakosabb módszereikben is hasonlóságot mutat a Dél-amerikai bűnszervezetek működéséhez.

Az Europol szerint napjainkra Rotterdam és Antwerpen kikötőin keresztül egyértelműen Hollandia és Belgium tekinthető az európai kokainkereskedelem központjának.

arijn Schrijver és Wouter Laumans 2014-ben írt könyvet a Mocro-maffiáról, amelyben részletesen elmesélik, hogyan tudta a 90-es években egy marokkói ékszertolvajokból álló csoport Amszterdam központtal létrehozni Európa egyik legerősebb bűnszervezetét. A könyv óriási sikert aratott Hollandiában, amelynek okán néhány évvel ezelőtt filmsorozat készült belőle.

hirado – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – 11 éves gyerekek mellé „iskolai pelenkacserélőket” keresnek a svájci szülők (+Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

MISSED, Nederland! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Videó: Nincs olyan, hogy könnyű drog

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben