Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

„Ó, Istenem, mit tettem?!” – nemváltása miatt perli a brit egészségszolgáltatót egy „transzszexuálisként diagnosztizált” alany

A 35 éves Ritchie Herron (címlapképen) beperli a brit Nemzeti Egészségszolgáltatót (NHS) amiatt, hogy 2014-ben egy pszichiáter transzszexuálisként diagnosztizálta, ami miatt a férfi meg is műttette magát.

Herron homoszexuális, és élete nagy részében depresszióval és fiatal korától kezdve nemi diszfóriával küzdött, vagyis nem tudta összeegyeztetni a nemi identitását a biológiai nemével.

Kétszer elment egy pszichiáterhez, aki 2014-ben transzszexuálisként diagnosztizálta, mely miatt Herron arra a következtetésre jutott, hogy sokkal jobban érezné magát, ha nemváltó műtéten esne át.

Az orvos felírta számára a tesztoszteronszint-csökkentő gyógyszert a műtét előtt, és eredetileg már 2015-ben előjegyezte őt műtétre, Herron viszont kétszer is visszautasította a beavatkozást, és csak azután feküdt kés alá, hogy megmondták neki a klinikán, ahol már évek óta kezelték, hogy kiteszik, ha nem veti alá magát a beavatkozásnak.

A férfi rokonai is kérték az egészségügyi intézményt, hogy vegyék figyelembe Herron mentális betegségét, de a férfi végül 2018-ban átesett a műtéten, mely során eltávolították a nemi szerveit. Herron elmondása szerint az altatásból való ébredés után az első gondolata az volt:

Ó Istenem, mit tettem?”

A férfi a beavatkozás miatt sterillé vált, inkontinenciával küzd. Elmondása szerint élete “legnagyobb hibája” volt bevállalni a műtétet.

Herron szerint a transzneműséggel kapcsolatos őrület ellenére egyre többen hozzá hasonlóan megbánják a visszafordíthatatlan műtétet.

Tömegméretekben adják el az embereknek a nemváltást. Néhány éven belül biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan ügyvédi irodák, melyek meg fogják keresni a nemváltókat, és megkérdezik majd TŐLÜK, hogy nem akarnak-e kártérítési pert indítani”

– mondta a férfi.

Herron ügyvédje szerint az is nagyon problematikus, hogy a férfihez hasonló pácienseknek “egész életen át tartó orvosi kezelésen” kell részt venniük, és már “nem lehet őket helyrehozni”.

Az ügyvéd szerint az orvosok hibája az, hogy nem kellően megfontoltan írják elő a kezeléseket olyan esetekben, amikor a betegek nem tudják elfogadni a saját nemüket, gyerekkori traumákkal, depresszióval vagy drogfüggőséggel küzdenek, vagy szexuálisan bántalmazták őket.

Az egészségügyi szolgáltató szerint azonban személyre szabottan foglalkoznak a páciensekkel, és a kezeléseket az előírásokkal összhangban határozzák meg.

CBN News – Hetek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Amikor a tudatlanság ordít, az intelligencia hallgat”

Jónás Levente

A bajor miniszterelnök kitiltja a genderezést a tartományi iskolákból, hivatalokból

Jónás Levente

„Szerelemből született” – Hogyan?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben