Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Ömlenek az ukránoknak a Javelin tankelhárítók, csakhogy…

…hiányzik hozzájuk a kiképző eszköz. Donbászban az ukránok félezer orosz páncélossal fognak szembenézni, ezért a tankelhárító rendszer több, mint létszükséglet – azonban nem érkezik annyi VR-alapú kiképzőszimulátor az USA-ból, mint ahányra szükség volna a fegyver üzemeltetésének az elsajátításához.

A sztoriról az elsők közt Brett Velicovich, a különleges osztag veteránja és a Fox News munkatársa beszélt még hétfőn. A Fox News republikánus kötődésű csatorna, így a Javelinek ukrajnai hatékonyságával kapcsolatos kritikák erősen politikai színezetet is kaptak nem meglepő módon. Velicovich maga is erősen fogalmazott,

elmondása szerint a Biden-adminisztráció blokkolja a Javelin kiképzőszimulátorok Ukrajnának történő átadását.

Velicovich szerint az amerikai gyártmányú Javelin rendkívül hatásos, de csak akkor, ha megfelelően kiképzett katonák kezébe kerül – a szimulátor hiánya miatt azonban épp ez, tehát a szaktudás nem áll az ukrán hadsereg rendelkezésére. Sőt a Fox News munkatársa azt is megemlítette, hogy bizonyos esetekben a kiképzés hiánya miatt mondanak csődöt ezek az eszközök a frontvonalon.

Az amerikai hadsereg egyébként régóta szimulátorokkal képzi ki a Javelin-rendszer használatára a katonáit, aminek az oka, hogy ezek a lövedékek roppant drágák – egy Javelin lövedék 75 ezer és 80 ezer dollár közötti összegbe kerül, ami miatt értelemszerűen kicsit túlzás lenne, hogy a kiképzéseknél csak úgy eldurrogtassák ezeket. (Maga a rendszer egyébként 178 ezer dollárba kerül.) A problémát a virtuális valóság oldotta meg – egy VR környezetben ugyanis hatékonyan meg lehet tanulni, miként kell ezzel a rendszerrel bánni. A szimulátort – melyet Javelin Basic Skills Trainer-nek neveznek – a Raytheon és a Lockheed Martin fejlesztette, és világszerte 500 ilyet szállítottak le kiképzési céllal.

Ennek segítségével egy katona jellemzően két hét alatt felkészíthető a Javelin használatára.

Egy, a sok-sok érkező Javelin szállítmányból

Mint az tehát látható, a szimulátoros kiképzés ideje és a rendszer ára önmagában messze elmarad attól, amibe egy harckocsi kerül, és amennyi ideig ennek a személyzetét kell felkészíteni, de a szimulátor így is fontos eleme a Javelin bevethetőségének a fronton. Republikánus szenátorok ennek megfelelően azt kérték számon Lloyd Austinon, az Amerikai Egyesült Államok védelmi miniszterén, hogy ezek a rendszerek miért nem érkeztek meg Ukrajnába. Az egyik republikánus szenátor elmondása szerint az Ukrán Védelmi Minisztérium többször is küldött levelet Austinnak, hogy szükségük lenne a szimulátorokra.

A The Drive felvette a kapcsolatot Kirilo Budanovval, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjével, aki megerősítette, hogy az országnak valóban szüksége lenne ezekre a szimulátorokra.

Budanov elmondása szerint Donbászban az ukránok 500 orosz harckocsival, rengeteg tüzérségi járművel és páncélozott csapatszállítókkal lesznek kénytelenek szembeszállni.

Az USA védelmi minisztere egyébként azt válaszolta, hogy a kiképzőfelszereléssel kapcsolatos kérelmekről a republikánus szenátortól hallott először, de ha ilyen kérés felmerül ukrán részről, készen állnak arra, hogy kiképezzék a katonákat.

Austin hozzátette azt is, hogy az USA küld ilyen kiképzőfelszerelést is Ukrajnába. A védelmi miniszter megemlítette azt is, hogy már eddig is „több száz” ukrán katonát képeztek ki Ukrajna területén kívül (tehát más, de nem nevesített országokban) tüzérségi és drónokkal kapcsolatos feladatok ellátására.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben