Forró drót kiemelt uni…jó?

Önfeladás Szlovéniában rohamléptekben

Ha valaki azzal vádolná meg az új, balliberális, brüsszelista szlovén kormányt, hogy hivatalba lépése óta tétlenkedik, akkor hazudna. De mielőbb a kabinet ténykedéséről írnék, jöjjön egy kis rövid múltidézés.

Nyugati szomszédunknál április 24-én tartottak általános választásokat, amelyet a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) nyert meg, így a hárompárti koalíciós kormány is az ő vezetésükkel alakult meg. A miniszterelnök a Szabadság Mozgalom vezetője, Robert Golob lett, az új kabinetet június elsején szavazta meg a szlovén parlament.

S hogy mire volt elég ez a körülbelül hat hét? Például arra, hogy

a kormány a napokban eldöntötte, a szlovén hadsereg lebontja a kerítést a Horvátországgal közös határán.

Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón a döntést így indokolta:

„a migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása.”

Azt hiszem, ehhez – az egyre komolyabb energiaválság és a háború miatt küszöbön álló éhínség közepette – nem kell semmit hozzáfűzni.

Mondhatnánk, hogy ennyi idő alatt pocsék döntésből bőven elég lenne egy kis, de Szlovéniában nem állnak meg félúton a szakadékba vezető úton. A napokban ugyanis

a szlovén Alkotmánybíróság utasította a parlamentet, hogy hat hónapon belül engedélyezzék az azonos nemű párok házasságkötését, és ezzel együtt az örökbefogadást is.

Eddig a házasság és az adoptálás is alkotmányellenesnek számított nyugati szomszédunknál. Mi tagadás, az orosz-ukrán háború, a mind erősebbé váló migrációs helyzet – amit az éhínség csak fokozni fog –, valamint az egyre súlyosbodó gazdasági válság közepette nincs is fontosabb, mint az LMBTQ-jogok rendezése… Legalábbis Szlovénia balliberális vezetése így gondolja. S hogy mennyire így van, arról Luka Mesec munkaügyi- és családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter nyilatkozata is tanúskodik, aki a döntés kapcsán így fogalmazott:

„bár a bíróság hat hónapot adott a törvényhozóknak arra, hogy a meglévő törvényeket az ítéletnek megfelelően módosítsák, a szükséges változtatások egy-két héten belül elkészülnek.” – Az Alkotmánybíróság utasítását a legnagyobb örömmel végrehajtjuk

– tette hozzá. Persze lehet, hogy érdemes sietni, mert ha ilyen ütemben süllyed az Európai Unió hajója, akkor az általa keltett örvény magával ránthatja a tagállamokat, így Szlovéniát is, és akkor lesz fontosabb is a meleg lobbi igényeinek kielégítésénél. Hú ez csöppet áthallásos lett…

S akkor jöjjön a harmadik megdöbbentő döntés:

Szlovénia időközben 35 jugoszláv gyártmányú BVP M80A gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, cserébe támogatást kapnak az Egyesült Államoktól saját hadseregének felszerelésére.

A szlovén vezetés egyúttal további segítséget ígért Ukrajnának.

Itt tartunk, és ennyi mindenhez csak hat hét kellett. Mi lesz ha a szlovén kormány kihúzza négy évig…?

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Bogár László: Szuverenitás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben