kiemelt uni…jó?

Óriási csőd: Németországban elindulnak az államosítások

Az Uniper eddig a legnagyobb német vállalat, amely a háború gazdasági hatásai miatt a padlóra került. Jöhet az államosítás.

Rekord nagyságú, 41 milliárd eurós veszteséget termelt az év első hónapjában a német Uniper gázimportőr. Az okok egyértelműek: az orosz gáz hiányát a vállalat a globális piacról próbálta meg pótolni, azt azonban az energiaválság közepén csak csillagászati áron tudta beszerezni.

Tiina Tuomela, a cég gazdasági igazgatója úgy fogalmazott: már a félévi statisztikákon látszott, hogy az Uniper óriásit fog bukni, ráadásulaz importgáz piaci ára akkorát ugrott a nyáron, hogy az napi 100 millió eurójába került a vállalatnak.

Ez a szám csak október végén csökkent napi 10 millió alá, tehát a cég azóta is csak veszteséget termelt. 

A 10 milliárd eurós nettó veszteséghez kapcsolódóan jött még 31 milliárdnyi jövőbeli veszteség, ezzel az eredménnyel pedig a cég a tőzsdén is padlóra került:

az Uniper részvényei az év eleje óta 93 százalékot veszítettek értékükből, a vállalat piaci értéke pedig 15,2 milliárd euróról 1,1 milliárdra csökkent. 

Berlin szeptemberben jelentette be, hogy az energiaellátás és a német ipar megmentése érdekében az Unipert államosítani fogják.

Ehhez az állami KfW bank 18 milliárd eurós hitelkeretet biztosított, amelyből 14 milliárdot már le is hívtak. Az átmenet legproblémásabb része az, hogy miként tudja a cég az óriás veszteséget áthárítani a jövőbeli tulajdonosra, azaz az államra. 

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A németek megint háborúra készülnek

Jónás Levente

Befogadás és kitoloncolás

Jónás Levente

Magyarországra menekülnek élhetetlen országukból a németek

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben