Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Örök forrás: megújuló energia és fenntartható energiatárolás a gravitációs technológia

A gravitáció nagy előnye a megújuló energiaforrásokkal (mint a Nap vagy a szél) szemben, hogy sosem múlik el. A gravitációt pedig épp ezért energiatárolás szempontjából két vállalat is kiaknázná.

A két „gravitációs” vállalat a svájci Energy Vault és a skót Gravitricity. Mint az az Energy Vault honlapján olvasható: a svájci székhelyű cég fenntartható energiatárolási megoldásokat fejleszt, amelyek a tervek szerint legalábbis átalakítják a világ közüzemi szintű energiatárolását a hálózat rugalmassabbá tétele által.

Szabadalmazott energiagazdálkodási rendszerük szoftveres megoldásra, valamint gravitációs alapú energiatárolási technológiára alapszik, és a cél, hogy segítse a közműveket, a független áramtermelőket és a nagy ipari energiafelhasználókat abban, hogy jelentősen csökkentsék a kiegyenlített energiaköltségeket az áramellátás megbízhatóságának megőrzése mellett.

A cég egyébként már több projekt építésébe is belefogott, amely ezt a megoldást használná.

A Gravitricity egy új tárolási technológiát fejleszt, amely a lítium akkumulátorok és a szivattyús tárolás legjobb tulajdonságait ötvözi.

A technológia az 1 MW-tól 20 MW-ig terjedő teljesítménytartományban működik, és lehetővé teszi a meglévő hálózati infrastruktúra továbbfejlesztését is. A skót cég pedig már épített is egy működőképes prototípust.

A koncepciók egyébként mind ugyanarra az alapelvre épülnek: a hálózatban megtermelt többlet energia segítségével valami súlyt húzunk fel egy torony tetejére vagy egy aknában. Ha esik az energiatermelés, mert mondjuk eláll a szél és a nap sem süt, akkor a súly lassanként visszasüllyed, mivel a gravitáció lehúzza, és menetközben villamosenergiát termel. Ez az energia pedig segíthet pótolni a hálózatban kieső energiát.

Ezek a gravitációs alapú megoldások a szivattyús vízienergia-tárolás fizikai és gépészeti alapjaira épülnek, amely során két víztározót használnak különböző magasságokban, hogy energiát hozzanak létre, miközben a víz egy turbinán keresztül az egyik tározóból a másikba mozog. A különbség annyi, hogy jelen esetben a vizet olyan tömbökre cserélik, amelyek különféle újrahasznosított anyagokból készülnek.

Az Energy Vaultnak már van egy 20 emeletes tornya Svájcban, amely darukkal emeli fel a 33 tonnás blokkokat. A vállalat most a több ezer súllyal rendelkező emelős-komplexumával, az „EVx” rendszerre napi 100 megawattóra (MWh) teljesítményt termelne.

A rendszernek már most számos megrendelője akad, egyebek mellett Kína is, de egy új, louisianai projekt, amely már 200 MWh-s tárolókapacitást alkalmaz, már a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártáshoz lett kifejlesztve.

A Gravitricity prototípusa Edinburghban egy 15 méter magas acéltornyot jelent, amelyen két 22,5 tonnás vassúlyt függesztettek fel egy villanymotor segítségével, majd ezeket eresztették lassan vissza, hogy 250 kilowatt teljesítményt hozzanak létre.

A rendszert úgy fejlesztették, hogy az egyes alkatrészek könnyen cserélhetőek legyenek, így pedig elvileg valóban lehetőség nyílik arra a hosszú élettartamra, mint amit a cég hirdet a honlapján. Az első valódi projekt megvalósítása pedig már folyik Csehországban, ahol épp a megfelelő helyszín kiválasztása folyik.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben