a 22-es csapdája Forró drót kiemelt Uncategorized

Orosz nagykövet: „Ha a finnek és a svédek NATO-tagok lesznek, a régió háborús színházzá válik”

Oleg Steapnov, Oroszország kanadai nagykövetének nyilatkozata aggasztó hasonló az Ukrajnában végrehajtott támadás előttiekhez. Lehetséges, hogy az eszkaláció veszélye helyett, ez már maga az eszkalkáció? „Háborús színház lesz a régióból” helyezte kilátásba a nagykövet, amivel az orosz külügy új kifejezéssel bővítette a katonadiplomácia szótárát.

Stepanov a Szputnyiknak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy amennyiben Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz, az a saját és egész Európa biztonságára lesz pusztító hatással – idézte a The Helsinki Times.

„Finnország és Svédország egy olyan pozícióba kerülne, amelyből kényszerűen úgy kell kezelniük Oroszországot, mint egy ellenséget. Ennek megfelelően Oroszországnak meg kell változtatnia hozzáállását az eddig semlegesnek hitt országokról és úgy kell kezelni őket, mint a NATO-fenyegetés ugródeszkái”

Az orosz nagykövet szerint a Szovjetunió összeomlását követően a Nyugat veszélyes utat választott, ami a biztonsági és stabilitási modellt illeti. Mint fogalmazott, a hidegháború vége közös győzelemnek tűnt, ám a történelem bebizonyította, hogy ez nem feltétlen így van:

„Az Egyesült Államok és szövetségesei, győzelmet feltételezve, elszalasztotta a lehetőséget, hogy eltörölje a régi ellentéteket Európában és egy univerzális, átfogó, oszthatatlan európai biztonsági rendszert hozzon létre”

Egy olyan biztonsági rendszert, amely az Atlanti-óceántól az Urál-hegységig, Vancouvertől Vlagyivosztokig tart. Ehelyett Washington úgy döntött, hogy növeli a NATO-t és fittyet hánynak az orosz biztonsági aggodalmakra”

A nagykövet figyelmeztetett, hogy a NATO további növelése, különösen Svédország és Finnország bevételével csak rontani fogja a feszültségeket, ugyanis bármit állítanak a NATO részéről, Stepanov szerint akkor is egy atomhatalom kerül ezzel az oroszok szomszédságába.

„Helsinki és Stockholm befogadása a NATO-ba kiterjeszti az Oroszországgal közös kontaktvonalat 1300 kilométerrel, a jó szomszédaink pedig rá fognak jönni, hogy az eddig politikailag és katonailag nyugodt régió hirtelen a NATO-orosz feszültség gócpontja lett,

a régió pedig háborús színházzá”

Stepanov figyelmeztetése már csak azért is aggasztó, mert az Ukrajna elleni invázió előtti hónapokban hasonló kommunikációt lehetett látni Oroszország részéről, amely a NATO által semmibe vett biztonsági aggodalmakról szól.

liner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben