a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Öt kínai óriáscég otthagyja a New York-i tőzsdét

Öt kínai állami tulajdonú óriáscég egyszerre jelentette be, hogy elhagyja a New York-i tőzsdét. A cégek összesített tőzsdei értéke 318 milliárd dollár, ami forintban nagyjából 120 ezer milliárdot jelent – ez több, mint a magyar gazdaság két éves teljesítménye.

Az állami biztosító China Life Insurance, az energiaipari óriás PetroChina és China Petroleum & Chemical Corporation, illetve a vegyipari Aluminum Corporation of China és Sinopec Shanghai Petrochemical távozása jelzés lehet az amerikai tőzsdén jegyzett kínai cégek számára, hogy kövessék a trendet.

Ez, ha nem is rengeti meg alapjaiban a Wall Street pozícióját, mint a pénzügyi világ legfontosabb központja, mindenképpen figyelemre méltó trend lehet, és nagy kérdés, hogy hová vezet – írja a Fortune nyomán a Telex.

Az öt érintett cég egyébként arra hivatkozott, hogy nem éri meg nekik az amerikai tőzsdei jelenlét a magas adminisztrációs költségek és az alacsony forgalom miatt. Valószínűleg nemcsak véletlen egybeesés, hogy korábban mind az öt céget figyelmeztette az amerikai tőzsdefelügyelet a szigorú auditálási szabályok betartására. Mindez egy komolyabb amerikai–kínai gazdasági-pénzügyi konfliktus része:

az amerikai tőzsdei szabályok előírják, hogy minden tőzsdén jegyzett cég pénzügyi jelentéseit három évre visszamenőleg szabadon ellenőrizhetővé kell tenni. Ezt viszont a kínai cégek egy része évek óta megtagadja, arra hivatkozva, hogy ezek a dokumentumok az ő szabályaik szerint csak a kínai hatóságok számára elérhetők.

A feszültség addig fokozódott, hogy júliusban az amerikaiak egy 150 kínai cégből álló listát állítottak fel, amelyeket a tőzsdéről való kirúgással fenyegetnek, ha nem hajlandók betartani a szabályokat. Köztük volt az egyik legnagyobb, nem állami kínai cég, az online kereskedelmi óriás Alibaba is, amely válaszul azt közölte: felkészül a hongkongi tőzsdére való átköltözésre, még ha ez azt is jelenti, hogy elveszíti a közvetlen kapcsolatot a világ első számú befektetői piacával. Ez utat mutathat a hasonló helyzetbe került kínai vállalatoknak.

Balázsik Csaba

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben