Forró drót kiemelt mások, magyarok

Páty közelében fantasztikus honfoglalás kori kincsek kerültek elő (+videó)

Egyedülálló leletekre bukkantak a Ferenczy Múzeum és a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai, amikor közösen tártak fel egy területet Budapest közelében, Pátyon, egy ipari beruházást megelőzően. A feltárt 77 sírt számláló honfoglalás kori temető közepén kerültek elő a veretes tarsolyt tartalmazó sírok, egymástól alig néhány méter távolságban.

Mi teszi különlegessé a most előkerült két tarsolylemezt és tarsolyt? Az egyik tarsolynál a pajzs alakú fedőlap széleit sűrűn egymás mellett elhelyezett, kisméretű, növényi motívumokat megjelenítő veretekkel díszítették, és egy központi, négyzetes elem is helyet kapott rajta. Mind a középső, mind a tarsolylemezt körben díszítő, ezüst színű veretekbe díszítés gyanánt rózsabogár csillogó, smaragd színű páncéldarabjait helyezték, mely példa nélküli az eddig talált honfoglaláskori tárgyak között.

Értékes honfoglalás kori leletekre bukkantak Pátyon egy ásatáson. Veretes tarsolyok kerültek elő egy temető sírjaiból. A második tarsolyt díszítetlen, szegélyén szegecselt ezüstlappal fedték be, amely még így is a vezető réteg méltóságjelvényének tekinthető. Felső szegélyének és az alsó ívelt résznek a közepén egy-egy, szintén növényi mintát idéző veret díszíti.

A lapos, felül szögletes, alul íves bőrtáskát a hátlapjánál egy övről lelógó mellékszíjhoz erősítették a honfoglalás korában. Ezeknél a tarsolyoknál a zárószíj felülről, a függesztőszíjtól indult, és a fedőlapon futott végig lefelé. A bőrtáska zárásához a kilyukasztott fedőlap közepéből kiálló bújtatón kellett átfűzni, amit a fedél alatti lapra erősítettek. Pátyon jó állapotban kerültek elő a tarsoly szíjának veretei és a férfi övét díszítő veretek egyaránt.

Ez a két, nemesfémmel díszített tarsolyt is tartalmazó temetkezés az elmúlt évek egyik kimagasló felfedezése a honfoglalás korából. Hasonló lelet legutóbb 2011 tavaszán került elő Bugyi határában a Ferenczy Múzeum tervásatásán. A Pátyon feltárt darabok érdekessége, hogy hasonló veretes tarsolyokat a Felső-Tisza-vidéken, a lemezes verzió egyes darabjait ugyanott, illetve az Alföld központi részein tárták fel a szakemberek.

Akárcsak a temető többi sírját, ezt a két temetkezést is elkerülték a sírrablók az évszázadok során. Ennek köszönhetően nemcsak egyben és épen, tartalmukkal (kova, csiholóvas, fenőkő) együtt tudták kiemelni a leleteket, hanem megfelelően, tudományos igénnyel dokumentálták is őket.

Milyen értéket képviselhetnek a pátyi leletek történelmi szempontból? A temetőben napvilágra került csontvázak többsége jó állapotban maradt fenn. Ennek köszönhetően a tervezett antropológiai és DNS-vizsgálatok további információkkal szolgálhatnak. A hazai és nemzetközi laboratóriumokban végzett vizsgálatok nemcsak az elhunytak életkorára és nemére, hanem az eltemetett személyek korábbi lakhelyének azonosítására, és az esetleges rokoni kapcsolatokra is fényt deríthetnek.

A tervezett stronciumizotópos vizsgálattal megtudhatjuk, hogy ezek az emberek hol születtek (a Kárpát-medencén belül vagy azon kívül), hol élték le életük legjavát, és hogy körülbelül mikor költöztek a dunántúli régióba. Emellett az antropológiai vizsgálatok segítségével megállapítható, hogy hogyan éltek, hogyan táplálkoztak, milyen életmódot folytattak.

A pátyi leleteket először a 2022. június 25-én megrendezett Múzeumok Éjszakáján láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Múzeumban A honfoglaló elit kincsei című tárlat keretében. A kiállításon az összes eddig megtalált és restaurált tarsolylemez szintén megtekinthető.

Salisbury Régészeti Kft. sajtóközleménye

Salisbury Régészeti kft – qubit – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Az antiküthérai szerkezet: 2000 éves az első analóg számítógép (+VIDEÓ)

Jónás Levente

Buddha-szobrot találtak a fáraók földjén

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben