Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Robert C. Castel: Háború és védelem az ukrán háborúban 2.0

A háború kezdete óta többször írtam arról, hogy a két harcforma közötti egyensúly egyre inkább a védelem javára látszik elbillenni. Ez a változás a háború arculatában az egyik oka annak, hogy az ukrán háborúból hiányzik az a nagy mélységben végrehajtott műveleti manőver amit a két Öböl-háború óta természetesnek tartunk.

Ezt a diagnózisomat kénytelen vagyok némikép módosítani az orosz stratégiai légioffenzíva tapasztalatai alapján.

A legjobb megítélésem szerint, a harkivi huszárvágás ellenére, a taktikai és a műveleti szinten a fenti megállapítás még mindíg megállja a helyét. Ami viszont a stratégiai szintet illeti, az egyensúly az ellenkező irányba látszik elbilleni.

Miért?

Azért mert a stratégiai bombázás tudománya és művészete demokratizálódott.

Ahhoz, hogy csapást mérjünk az ellenség hátországára már nincs szükség igen költséges és a hatalmak luxustermékének számító stratégiai bombázókra és ballisztikus rakétákra. Ezek helyét egyre inkább az olcsó és könnyen hozzáférhető drónok és még olcsóbb, gyakran improvizált rövid hatótávolságú rakéták foglalják el.

A stratégiai támadás eszközei két, esetenként három nagyságrendel olcsóbbak mint a stratégiai védekezésé.

Az ukrán háború tapasztalatai ezen a téren teljesen egybevágnak az izraeli, szaudarábiai és a többi közel-keleti ütközőpont tapasztalataival.

Nyugati légvédelmi rendszereket telepíteni Ukrajnába katonailag észszerű lépés, de igen kétséges, hogy gazdaságilag fenntartható-e. Egy egymillió dolláros AMRAAM rakéta igen hatékony lehet egy 20.000 dolláros iráni drónnal szemben, a kérdés csak az, hogy ki fogja és meddig fogja állni az árkülönbözetet.

Ameddig az irányított energiájú fegyverek meg nem jelennek számottevő mennyiségben, addig a stratégiai szintet a támadás fogja dominálni.

Hogy mit jelent mindez az ukrán háború menetére nézve?

Azt jelenti, hogy mivel az ukrán védelem nem lesz képes kielégítő választ adni az orosz légioffenzívára, az ukránok kénytelenek lesznek egy hasonló stratégiai offenzívát indítani az orosz hátország ellen.

Hogy sikerül-e létrehozni a kölcsönös elrettentés egyensúlyát vagy pedig egy ellenőrizhetetlen eszkalációs spirál előtt állunk az a következő hetekben elválik.

Robert C. Castel

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Robert C. Castel: VILÁG PRIGOZSINJAI, EGYESÜLJETEK!

Jónás Levente

Robert C. Castel: +24/+48

Jónás Levente

Truman Oroszországban – egy atomcsapás kalkulusa

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben