abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Roham már volt, de az áttörés elmaradt

Pillanatok alatt kudarcba fulladt a minap az ukránok ellentámadási kísérlete Herszon és Mikolajiv térségében. A kijevi rezsim csapatai augusztus 29-én legalább két SZU-25-ös vadászgépet, mintegy kéttucatnyi gyalogsági támogató harcjárművet és ugyanannyi harckocsit, valamint félezer gyalogost vesztettek a frontról érkező tudósítások szerint.

Az offenzívát (már amennyiben arról van szó), mint sorsfordító rohamot tálalta a nyugati sajtó, de még Washington is hűteni igyekezett a kedélyeket. A Pentagon szóvivője óva intette a CNN riporterét, mint fogalmazott:

„nem eszik olyan forrón a Szását; a fronton tapasztalható mozgások még mindig csak az előkészületi fázis részei, tényleges előnyomulás, terület-visszafoglalás még nem történt”

– írta a Telex. A szakadár Donyecki Népköztársaság elnökhelyettese ma délelőtt arról számolt be, hogy heves harcok bontakoztak ki Krivoj Rog térségében is, de a támadást visszaverték.

Az ukránok elsődleges célja Volodimir Zelenszkij nyilatkozatai alapján az, hogy elvágják a Krím és Oroszország összeköttetését, majd visszafoglalják a félszigetett. Ehhez stabilan tartható hídfőket kell kialakítaniuk a Dnyeper keleti oldalán: bevenni mindenekelőtt Nova Kahovkát és Enerhodart, s onnan tovább nyomulni a félsziget kapuja, Armianszk felé. Azaz dél-keleti irányban 80-100 kilométerre kéne visszaszorítaniuk az oroszokat, közben folyamatosan tartani a frontot a Melitopol felől várható ellentámadásokkal és bekerítési kísérletekkel szemben.

Ráadásul minél közelebb kerülnek a tengerhez, az ukrán csapatok annál inkább kitetté válnak az orosz Fekete-tengeri flotta tüzének.

A „nagy offenzíva” tehát leginkább egy „Misson: Impossible”.

A nyugati fegyverrendszereknek doppinghatása lehet, de ez alapvetően egy anyagháború, amiben az oroszok számbeli fölénye eddig is érvényesült – lassan ugyan, de kilométerről kilométerre magabiztosan őrölték fel az ukránokat, akik február 24-e óta csak a védekezésben tanúsított állhatatosságukkal tudtak kitűnni. Kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen most fordul majd a kocka.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben