Forró drót kiemelt közbátorság

Svéd kormányfő: „Nem akarunk Chinatownt, Somalitownokat, vagy Little Italy-kat Svédországban”

Felszámolná a svéd szocdem kormányfő az etnikai gettókat a nagyvárosokban, amelyek a szervezett bűnözés melegágyai. Migrációs és integrációs szakértőknek, szociológusoknak viszont nem tetszik a javaslat.

A nagyvárosi etnikai gettók felszámolását hirdette meg Magdalena Andersson svéd szociáldemokrata  miniszterelnök, aki a Dagens Nyheter nailapnak adott interjújában hozzátette, 

„Nem akarunk Chinatownt Svédországban, nem akarunk Somalitownokat vagy Little Italy-kat” – utalva a nyugati, főleg amerikai metropoliszok elhíresült város-a-városban jellegű etnikai gettóira.

Ezzel hasonló álláspontra helyezkedett, mint bevándorlásügyi minisztere, Anders Ygeman, aki korábban már közölte, a svédek korlátozni akarják a bevándorló hátterű emberek koncentrációját a városok legproblémásabb területein, ami egyébként nagyon hasonló a szomszédos Dánia bevándorlópolitikájához.

Azért a svéd kormányfő gyorsan hozzátette, ez természetesen nem jelenti emberek erőszakos költöztetését, mint Dániában történt, ehelyett más megoldásokban gondolkodnak, például

vonzó lakásszövetkezetek kiépítését, amivel elérhető lenne egy kevert népesség.

Ygeman javaslatát korábban hevesen kritizálták különböző pártok, svéd migrációs és integrációs szakértők, elsősorban a svéd városokba érkező nem-északi betelepülés korlátozása miatt, meg azért is, mert – mint Charles Westin, a Stockholmi Egyetem szociológusa fogalmazott – „rasszista megközelítés”, sőt, neki az apartheidet juttatja eszébe etnikailag a beszélt nyelv vagy a bőrszín alapján kategorizálni az embereket.

Ugyanakkor Andersson kiállt bevándorlási minisztere mellett, mondván, az említett megoldásra már rég sort kellett volna keríteni (a vád abszurditására, hogy egy kevert lakosság kívánalma miként tekinthető rasszizmusnak, nem tért ki).

Emlékezetes, Andersson korábban közölte,

Svédország nem volt képes integrálni az elmúlt két évtizedben befogadott bevándorlókat, ami párhuzamos társadalmak kiépüléséhez és csoportos erőszakhoz vezetett.

Ezért a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés mellett döntött a kormány, miután a svéd társadalmat sokkolta az az erőszakhullám, ami idén április közepén zavargásokba torkollott, a kivezényelt rendőrök közül több mint 100-an sebesültek meg.

Az MCC-n is előadó Johan Lundberg, a Stockholmi Egyetem professzora maga is kiemelten kezelte a leginkább érintett svédországi szomáli klánokat, a Global Village Foundation szervezet pedig közben arra mutatott rá, hogy

Svédországban a regisztrált álláskeresők kétharmada bevándorló, köztük erősen felülreprezentáltak a szomáliai, eritreai, etiópiai, szíriai, iráni és iraki migránsok.

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

2024 LEGYEN „A TÜRELEMNEK VÉGE!” ÉVE

Jónás Levente

„Meg fogják szállni egész Európát” – 1400 éves, saját példával figyelmeztet a kopt egyházfő

Jónás Levente

Horváth József: Az igazi veszély Európára a tömeges migráció

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben