Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Szlovéniában mégis „két személy szövetsége” a házasság, a népakarat ellenére legalizálták az azonos neműek gyermekvállalását is

A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beleiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is. A jogszabályt 48 igen és 29 nem szavazattal fogadták el – közölte szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Tették ezt annak ellenére, hogy 2015-ben országos referendumon a szlovének majd kétharmados többséggel elutasították az azonos neműek házasságának törvényessé tételét, miután 2012-ben már egyszer nemet mondtak a választópolgárok a homoszexuálisok pozitív diszkriminációs jogbővítésére.

Most egy alkotmánybírósági állásfoglalás miatt, törvénymódosítás nyomán, a választóik kétharmadának határozott akarata ellenére mégis legálissá teszik, intézményesítik a gyermekek egészséges fejlődéshez való jogát semmibe vevő abnormalitást, ezzel Szlovénia lett az első kelet-európai „LMBTQ-barát” ország…

A módosított törvény a házasságot két személy szövetségeként határozza meg, és lehetővé teszi az azonos nemű házastársak számára, hogy ugyanolyan feltételekkel fogadjanak örökbe gyermeket, mint a különneműek.

A baloldali kormány által kidolgozott törvényjavaslatot két hónappal azután fogadták el, hogy

az alkotmánybíróság kimondta: az azonos neműek házasságának és az általuk történő örökbefogadásnak a tilalma nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

A taláros testület két azonos nemű házaspár alkotmányjogi panasza alapján tárgyalt az ügyben. A pároknak nem engedélyezték a házasságkötést az anyakönyvi hivatalban, és nem kerülhettek fel az örökbefogadásra jelentkező szülők listájára.

A bíróság az utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy határozata „nem vezet be örökbefogadási jogot”, mindössze annyit jelent, hogy a jogalkotónak szem előtt kell tartania a diszkrimináció tilalmát, és lehetővé kell tennie az azonos nemű házaspárok számára, hogy örökbefogadásért folyamodhassanak.

A bíróság hat hónapot adott a parlamentnek, hogy módosítsa a jogszabályt.

A Robert Golob kormányfő vezette balközép koalíció támogatta a törvénymódosítást, míg az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) párt nemmel szavazott.

szmszpress – bbc – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A bajor miniszterelnök kitiltja a genderezést a tartományi iskolákból, hivatalokból

Jónás Levente

„Szerelemből született” – Hogyan?

Jónás Levente

A szörnyeteg, aki a világra szabadította a genderideológiát

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben