Forró drót great/fake reset? kiemelt Uncategorized

Transzhumanizmus és Homo sapiens

A 46 éves Yuval Noah Hararit, aki a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatója, egyre többen úgy nevezik, hogy „A Próféta”. Számos kötet szerzője, több könyvét magyar nyelvre is lefordították, a bestsellerlisták élén áll. Hihetetlenül sztárolják, előadásokat tart a világ minden pontján, interjúkat készítenek vele a vezető nemzetközi sajtóban és médiumokban. Ha mi itt, Magyarországon nem is látjuk ezt igazán, de tény, hogy jelenleg a világ egyik legfelkapottabb történésze, filozófusa, akire nagyon sokan hallgatnak, figyelnek, befolyása óriási a nemzetközi közvéleményre.

De vajon mit tudhat ez az ember, honnan ez a hatalmas siker? A válaszom: semmi sem véletlen.

Harari nem más, mint a Great Resetet, tehát a nagy újrakezdést a világ számára meghirdető Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke, Klaus Schwab főtanácsadója.

Tudják, mi az a Great Reset? Röviden: a világkormányzás meghirdetése, amelyben egy, főleg multinacionális cégek és gigabankok technokratái által irányított világtársadalom jön létre, amelyben a nemzetek végleg háttérbe szorulnak, s megszűnik a tulajdon.

Jómagam ezt leginkább egy liberális neokommunizmusnak nevezném, amelyben „nem lesz tulajdonom, de boldog leszek”

– ahogyan hirdeti a szép jövőt a WEF.

Így már szerintem érthető Harari hallatlan népszerűsége. Munkásságáról, könyvei­ről olyan „nagyságok” mondanak gyönyörű szavakat, mint Bill Gates, Barack Obama vagy éppen Mark Zuckerberg, dicséri a Stanford és a Harvard Egyetem, s odavan érte szinte az egész mainstream média, élén a New York Timesszal. A továbbiakban nem teszek mást, mint idézeteket közlök Harari egyes nyilatkozataiból, hogy megismerjük, ki az, aki a korunk hőse és meghatározó „prófétája”, tehát a jövő előhírnöke.

Harari, akárcsak főnöke, Klaus Schwab, a negyedik ipari forradalomról beszél, s ennek lényegét egyformán az ember és a számítógépek összekapcsolásában látják. Harari a Homo Deus című könyvében részletesen taglalja, hogy jön létre

a holnap transzhumanista embere (én inkább robotembernek nevezném), akit génjeiben manipulálnak, aki nanorobotokat hordoz a testében, akit mesterséges intelligencia (MI) irányít, akit laboratóriumban tenyésztenek és nem anya hordja ki.

Ezzel kapcsolatos egyik megjegyzése:

„A Covid azért kritikus, mert ez az, ami meggyőzi az embereket, hogy elfogadják, hogy legitimálják a teljes biometrikus megfigyelésüket.”

Ez lenne az a transzhumanizmus, amiről Klaus Schwab is sokat beszél az utóbbi időben. De idézzük ezzel kapcsolatban Hararit:

„Egy új idegen intelligencia szállta meg az életünket, de nem egy távoli bolygóról, hanem a laboratóriumokból. Mesterséges intelligencia. És ez valami újdonság. Megváltoztatja a világot, mert minden korábbi információs technológiától eltérően képes önálló döntéseket hozni. Képes elemezni minket. Meg tud hackel­ni minket. A történelemben először válik lehetővé, hogy feltörjük az embereket, és ezáltal soha nem látott mértékben manipuláljuk őket. És mi nem tudjuk, hogyan kezeljük ezt.”

(Félek, lesz, aki tudja.)

És további kedves dolgokat is mond a szép jövőről – vagy jelenről? – Harari. Azt mondja:

„Te egy báb vagy. [Az algoritmus] manipulálni tud téged; érzelmileg tud befolyásolni. Az elmúlt húsz évben a világ legokosabb emberei és a világ legjobb technológiája azon a problémán dolgozott, hogyan lehet az embereket feltörni [ez a kedvenc szava, a »feltörés« – F. T.] és irányítani a képernyőkön, okostelefonokon keresztül.”

S mi következik ebből? A válasza nem éppen megnyugtató:

„Ez lesz a Homo sapiens utolsó generációja.”

Szóval a XXI. században az értelmes ember mehet a lecsóba, fejlettebb „transzhumán” lények – tehát robotizált emberek – veszik át a helyünket. Éljen! Eddig még azt mondhatjuk, hogy ugyan félelmetesen, de valamennyire realisztikusan próbál szembenézni a XXI. századi jövővel, azonban nem áll meg itt. Markáns véleménye van arról, hogy mit jelent a mesterséges intelligencia, hová juttathat el bennünket. Innen már ingoványos talajra érkezünk. Érdekes – pontosabban: tűrhetetlen és elfogadhatatlan – megállapításokat tesz hősünk.

A következőket:

„A mesterséges intelligencia valóban Istenekké változtat bennünket.”

Na ez az a gondolat, ami túllép a tűréshatáromon. A felvilágosodásból, az ész kultuszából, a természet legyőzéséből ered a gondolat, hogy az ember átveheti Isten helyét, azt hittük, ezen már túlvagyunk, és lám: itt van újra ez az eszme teljes életnagyságában.

Ám Harari ezen is túlmegy, és belemászik a Bibliába is: „Ha sikerül és nagyon jó esély van rá, akkor hamarosan túl leszünk a Biblia Istenén.” De Krisztus sem maradhat ki nála a szórásból: „Nem kell megvárnunk Krisztus második eljövetelét, hogy megoldjuk a halált. Egy pár kocka egy laboratóriumban meg tudja csinálni […] teljesen szervetlen életformákat hozhat létre. Ez lesz a biológia legújabb forradalma.” A riporter rákérdezett ezen a ponton: „Még mindig emberek leszünk?” A válasz: „Abban az értelemben nem, ahogy ma értjük a társadalmakat.”

Harari másik „nagy” gondolata, hogy a mesterséges intelligencia feleslegessé teszi a hagyományos értelemben vett munkát, s ezáltal

az emberek döntő többségére egyszerűen nem lesz szükség.

Röviden ezt így fogalmazta meg egy helyütt: „Nincs szükségünk a lakosság döntő többségére.” Bővebben is kifejtette: „A legnagyobb kérdés, hogy mit kezdjünk ezekkel a haszontalan emberekkel. A probléma inkább az unalom, és az, hogy mit kezdjünk velük, amikor értéktelenek.

A legjobb tippem a drogok és a számítógépes játékok kombinációja.” „A legtöbb ember gazdaságilag haszontalan és politikailag tehetetlen lesz. […] kezdünk látni egy új emberosztályt. A haszontalan osztály.”

De biztos lesz még ennél is „haladóbb” ötlete a haszontalan osztály szórakoztatására vagy megnyugtatására Klaus Schwabnak, a WEF-nek és persze a teljes globális elitnek, amelyik e szép új világ létrejöttén szorgoskodik immáron évek óta. Például az, amiről a WEF a propagandaanyagaiban is beszámol, amelyben elmondják, hogy mindenről gondoskodnak majd, amire a haszontalan embereknek szükségük van, s ha nem is lesz tulajdonuk és mindent bérelnek, minden kívánságukat teljesíteni fogja a Nagy Testvér, s drónok fogják szállítani a lakásukhoz (a bérelt lakásukhoz) a húsmentes, mesterséges táplálékokat (lásd a régi Mézga Géza-rajzfilmsorozat idevágó részét), ki sem kell mozdulniuk otthonról.

Yuval Noah

Yuval Noah Harari nézeteivel bőven kiérdemelte, hogy Schwab tanácsadója lehessen, s ebből kifolyólag 2020-ban és 2022-ben is részt vehessen a WEF éves fórumán. 2020-ban egyébként például arról beszélt, hogy emberek millióinak a feltöréséhez, meghackeléséhez csak az adataikra van szükség. Az adatok feltörése azt jelenti, hogy többet fogunk tudni róluk – mármint az egyes emberekről –, mint ők saját magukról. Bravó, értem már, miért is gratulált Mark Zuckerberg (is) Hararinak.

Végül egy szerintem nagyon csúnya érvelés Hararitól, amit 2022. március 23-án mondott a bolognai könyvvásáron, ahol tinédzsereknek szóló új könyvsorozatáról beszélt, s kijelentette, hogy szeretné megszabadítani a gyermekeket a múlttól.

„Számomra a történelem tanulásának nem az a lényege, hogy emlékezzünk a múltra, hanem az, hogy megszabaduljunk a múlttól és történészként azt mondom, hogy ez a fő munkám, megpróbálom mentesíteni őket a múlttól.”

Megérkeztünk a lényeghez: vedd el az ember múltját, s ezzel elvetted emberi mivoltát. Múlttudat nélkül valóban irányítható, identitás nélküli robotokká válunk.

A kör bezárult, ez a színtiszta kommunizmus, tudjuk, a múltat el kell törölni. Klaus Schwab könyvespolcán sem véletlenül díszeleg Lenin szobra.

Harari ravasz fickó, mert úgy tesz, mintha felvilágosítana, de valójában befolyásol, elfogadtat, hozzászoktat. Valamihez, amiről Schwabék beszélnek, ha nem is mindenről őszintén, mert nyilvánvalóan sok mindent titkolnak előlünk, amit terveznek.

Emlékeznek? Harminckét évvel ezelőtt jött egy Francis Fukuyama nevű filozófus, aki sztár lett azzal a megállapításával, hogy elérkezett a liberális demokrácia ideje, s a történelemnek ezzel vége. Nem lett igaza. Most itt van az új próféta, aki azt mondja: eljött a transzhumanizmus ideje, a Homo sapiensnek vége. Az embernek vége. Most mondom előre: neki sem lesz igaza.

Csak tenni kell ellene, hogy ne legyen igaza.

Fricz Tamás

A szerző politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója

magyarnemzet – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben