Forró drót kiemelt közbátorság

Tudomány vs. vallás és miszticizmus

Látható, és igen éles szembenállás van a tudomány, valamint a vallás és a miszticizmus között. A vallás és a miszticizmus között is, de ettől most tekintsünk el ebben a cikkben. Azt mondják, a szembenállás oka az eltérő világkép, és a tudomány azért utasítja el a vallást és a miszticizmust, mert materialista. Az ok látszólag filozófiai, de valójában protokolláris.

A tudomány merőben más módon szerzi az adatait, mint a vallás és a miszticizmus, más módon vizsgálja azokat, és más módszert használ arra, hogy az adatokat igaznak vagy hamisnak nyilvánítsa. Ezt jelenti a protokolláris különbség. Az eltérés ezen a téren olyan mértékű, hogy az egy kibékíthetetlen ellentétet hoz létre.

A tudomány azt kérdezi: honnan van ez az adat? Miként jött létre? Hogyan találtak rá? Hogyan tárolták? Hogyan vizsgálták? Milyen módszertan alapján elemezték? Milyen eljárás vezetett ahhoz, hogy az adatot igaznak vagy hamisnak fogadták el? Hogyan állapították meg az adat fontosságát és elhelyezkedését a többi adat viszonylatában? Hogyan dokumentálták mindezt? Hogyan igazolták vissza mások a dokumentáció alapján az adat létét, jelentőségét és igazságtartalmát?

A vallásban ez teljesen ismeretlen. A miszticizmusban van vizsgálódás, de csak szubjektív.

A tudomány elvárja, hogy a szókincs, melyet használ, precízen definiált szavakból és kifejezésekből álljon. Ez sem a vallásban, sem a miszticizmusban nincs jelen. A tudományban követelmény, hogy az elméletek, koncepciók nagyon pontosan legyenek megfogalmazva. Ez sem elvárás a vallásban és a miszticizmusban.

Ez az oka a szembenállásnak. Közeledés nem lesz, fúzió elképzelhetetlen.

Tehát a tudománynak a vallás és a miszticizmus állításaival kapcsolatban nem az a mércéje, hogy az materialista-e, hanem az, hogy milyen protokoll hozta létre az állítást.

Mindazonáltal igen örvendetes lenne, ha magasan képzett, rutinos kutatók, előítéletek nélkül bemerészkednének a vallás és a miszticizmus területére, és elkezdenének vizsgálódni azokban a témákban, melyeket e területekhez sorolunk.

Julius Andan hivatalos

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Mentsük meg! De, mégis, mit?

Jónás Levente

Miről szólt 2023 és miről fog szólni 2024?

Jónás Levente

Természet ereje vs. természetes erő

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben