Forró drót hajrá, magyar! kiemelt Videó

Turbógenerátoros hibrid technológia: magyar mérnökök a Rolls Royce-nál (+videó)

A repülőgépek számára a turbógenerátor az akkumulátorok menet közbeni töltését és így jóval nagyobb távolságok elérését biztosítja.

A Rolls-Royce magyarországi részlege több mint száz mérnököt foglalkoztat és az itt zajló fejlesztések jelenlegi irányának egyik legfontosabb területe a fenntartható módon megvalósuló repüléshez szükséges technológia fejlesztése, amit az elektromos, hibrid, hidrogén alapú, illetve a SAF üzemanyaggal működő (sustainable aviation fuel, fenntartható repülőüzemanyag) technológia képvisel. A csapat a legújabb projekt keretében egy különleges megoldáson dolgozik:

a turbógenerátoros hibrid hajtásrendszeren, ami az eddigieknél jóval nagyobb hatótávot biztosít az ingázó elektromos repülőgépeknek, amelyek ezzel a megoldással hosszabb utakat is megtehetnek egyhuzamban.

A turbógenerátor a menet közbeni energiaellátást segíti: a repülőgép felszálláskor az akkumulátorok által biztosított energiára támaszkodik, majd menet közben a gázturbinával meghajtott generátor termeli a villamosenergiát, így biztosítja a megfelelő meghajtást és az akkumulátorok utántöltését.

Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Magyarország vezérigazgatója elmondta:

a magyar mérnökök az elektromos generátor fejlesztéséért, valamint az inverter és generátor rendszerek összekapcsolásáért felelnek, a technológia legnagyobb előnyét pedig az jelenti, hogy működőképes hidrogén és fenntartható üzemanyag használatával is.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ötven repülőgépet rendelt meg egy kínai vállalat a magyar Magnus Aircraft Zrt.-től

Jónás Levente

Magyar biosör család: a hajdinasör új hungarikum

Jónás Levente

Újraindult a traktorgyártás Magyarországon

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben