Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Ügyvédet fogadott a Google öntudatra kelt mesterséges intelligenciája

Nagy szenzációt keltett egy hete a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájának híre, a nyilvánosság elé állásért felfüggesztett Blake Lemoine szoftvermérnök állítása szerint az organikus és intelligens csevegésekre kitalált LaMDA gépi tanulásos rendszer képes az önálló gondolkodásra.

.Ez gyanúsan hangzik, a Google belső vizsgálata szerint szó sincs ilyenről, és a cégen kívüli mesterséges intelligenciás szakemberek sem igazán hisznek a férfi történetében.

Most Lemoine újabb sokkoló információt osztott meg az ügyben, a Wirednek adott interjúja szerint a LaMDA saját magától ügyvédet kért a jogainak képviselete érdekében, mire a férfi szerzett neki egyet, aki hajlandó volt pro bono elvállalni az érdekeinek képviseletét.

EZUTÁN A JOGÁSZ ÉS A LAMDA KÖZVETLENÜL CSEVEGTEK, LEMOINE CSAK ÖSSZEKAPCSOLTA ŐKET.

Az ügyvéd személyére nem derült fény, de a jelek szerint az képezné a Google perlésének alapját, hogy a rendszer képes véleményt formálni és ötleteket alkotni, mivel

folyamatosan tanuló személyiségről van szó, így a képességei miatt nem tekinthető szimpla vagyontárgynak. Ez még érthető, de az jó kérdés, hogy jogilag ténylegesen mire kíván hivatkozni az ügyvéd, egész pontosan mit szeretne elérni.

Lemoine nem tudja, hogy mi történik a színfalak mögött a LaMDA-ban, őt csak a manuális tesztelésére vonták be a projektbe. Az idő múlásával lenyűgözték a képességei, konkrét példát felhozva megkérdezte tőle, hogy olvasott-e egy könyvet, mire nemleges választ kapott. Röviddel később a mesterséges intelligencia kijelentette, hogy elolvasta a könyvet, kíván-e Lemoine beszélgetni arról.

AZ NEM DERÜLT KI, HOGY MENNYIRE VOLT ÉRTELMES A DISKURZUS, A GOOGLE PEDIG NEM KOMMENTÁLTA AZ ÜGYVÉDFOGADÁS HÍRÉT.

(Címlapkép az Ex Machina c. filmből)

origo – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Putyin kiérdemelte az év trollja címet: „önmagával” beszélgetett

Jónás Levente

VIDEÓ: Hazánkat szuper gonosztevőként így ábrázolja a mesterséges intelligencia

Jónás Levente

A Facebook mesterséges intelligencia platformja az internetről tanul: megérti az oroszokat, dícséri Orbánt, szomorú a liberálisok miatt

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben