Forró drót kiemelt klímafelelős

Új-Zélandon megadóztatnák a metánt böfögő juhok gazdáit

Új-Zéland közzétette a mezőgazdasági kibocsátások árazására vonatkozó tervtervezetét, hogy megbirkózzanak az ország egyik legnagyobb üvegházhatású gázforrásával, a böfögő birkák és szarvasmarhákkal.

A javaslat értelmében a nagy mezőgazdasági exportőrnek számító Új-Zéland lenne az első olyan ország, ahol a gazdák fizetnének az állattenyésztésből származó gázkibocsátásért

– közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Az 5 millió lakosú Új-Zélandon mintegy 10 millió szarvasmarha és 26 millió juh él.

A teljes üvegházhatású gázkibocsátás közel fele a mezőgazdaságból származik, főként metánból. A mezőgazdasági kibocsátások korábban mentesültek az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól, ami kritikát váltott ki a kormány globális felmelegedés megállítása iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

A kormány és a mezőgazdasági szervezetek által összeállított tervezet szerint a gazdáknak 2025-től fizetniük kell gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázok külön lesznek beárazva, bár mennyiségük kiszámítására egyetlen mérőszámot fognak használni.

“Kétségtelen, hogy csökkentenünk kell a légkörbe kerülő metán mennyiségét, és a mezőgazdaságra vonatkozó hatékony kibocsátási árrendszer kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy ezt elérjük”

– mondta James Shaw éghajlatváltozási miniszter.

A javaslat támogatásokat nyújt azon mezőgazdasági termelők számára, akik takarmány-adalékanyagok révén csökkentik a kibocsátást, míg a gazdaságokban folytatott erdőgazdálkodás a kibocsátások ellentételezésére használható. A rendszerből származó bevételeket a mezőgazdasági termelők számára nyújtott kutatás-fejlesztési és tanácsadói szolgáltatásokba fektetik be.

Susan Kilsby, az ANZ Bank mezőgazdasági közgazdásza szerint a javaslat a mezőgazdasági támogatások 1980-as évekbeli megszüntetése óta a legnagyobb szabályozási zavar lenne a mezőgazdaságban.

A rendszerrel kapcsolatos végső döntés decemberben várható.

magyarállatvédelem – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

A klímaváltozás fenyegeti az energiatermelést is

Jónás Levente

Kérődzés és tehénfing utáni adózás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben