Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Ukrajna egyharmada elmenekült, de a nyugati sajtó szerint Oroszországban van pánik

Pánikszerűen menekülnek az oroszok a részleges mozgósítás bejelentése óta; elfogytak a repülőjegyek; a leggyakoribb keresőkifejezés: elhagyni Oroszországot – efféle szalagcímekkel jelentek meg híradások a nyugati sajtóban bármiféle konkrétum említése nélkül, amióta Vlagyimir Putyin bejelentette: a háború új szakaszába lép.

Tény, hogy a 150 milliós föderáció több városában kisebb-nagyobb békepárti megmozdulásokat tartottak az elmúlt másfél napban, és az is, hogy számos embert őrizetbe vettek, mivel a hadművelet kezdete után Moszkva korlátozta a gyülekezési szabadságot.

Tömeghisztériáról azonban nem beszélhetünk – hiába vizionált egy hírműsorban Nagyezsda Tolokonnyikova, a botrányairól (templomi meztelenkedés, nyilvános szex egy szupermarketben stb.) elhíresült Pussy Riot feminista punk zenekar énekesnője „ébredő fiatalokat” az utcákra.

A 44 milliós Ukrajnát – beleértve az oroszok lakta és megszállt területeket – viszont az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 13 milliónyian hagyták el február 24-e óta. Ez a lakosság közel harmada. A kivándorlók 86 százaléka nő, de csaknem 10 százaléka hadköteles korú (18-59 éves) férfi, akik a hadijog értelmében még a járásuk határát sem léphették volna át. Szerencséjükre az „európai értelemben vett” kijevi bürokrácia nagylelkű: 5-6000 euróért (2-2,4 millió forintért) bárkit mentesít a haza szolgálatának kötelezettsége alól…

Említésre méltó továbbá, hogy csaknem 3 milliónyian nem az EU vagy Moldávia, hanem Oroszország és Belarusz irányába menekültek.

De térjünk vissza Oroszországra! Híre ment, hogy a pánik miatt lezárták a városokat, szigorú ellenőrzést vezettek be a reptereken és vasútállomásokon. A légügyi igazgatóság és az állami vasúttársaság cáfolata ellenben nem jelent meg a nyugati sajtóban.

A részleges mozgósítás egyébként nem érinti a szakképző iskolákban vagy felsőoktatásban tanulókat, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, kizárólag a tapasztalattal rendelkező volt katonákat; a bevonulók és házastársaik hiteleit felfüggesztik. Nyilván nincs ember, aki a frontra vágyna, de a jelen körülmények között pánikra sincs ok. Zelenszkij állításával ellentétben nem iskolásoktól várják, hogy az életüket adják a hazájukért. Már csak ezért sem életszerűek a tömeges menekülésről szóló hírek. Ám hergelésre ettől még jók lehetnek.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

VIDEÓ: Megsemmisítették az oroszok legmodernebb hadihajóját az ukránok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben