Forró drót hajrá, magyar! kiemelt

Ursula von der Leyen: Ez a magyar fejlesztés forradalmi

A magyar fejlesztésű szoftver megmutatja, hogy az egyes betegek számára melyik terápia a leghatékonyabb. 

A magyar fejlesztésű szoftvert az orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is dicsérte a Masters of Digital-konferencia megnyitóján: szerinte a magyar cég, az Oncompass Medicine az egyik legígéretesebb tudományos áttörés kifejlesztője. 

Peták István, a vállalkozás egyik alapítója és tudományos igazgatója a Ripost 7-nek beszélt új, a dubaji világkiállításon is bemutatott magyar fejlesztésű MI-ről. 

Elmondta, hogy hét évvel ezelőtt vette fel orvosi csapatába az első informatikusokat, matematikusokat és fizikusokat azzal a céllal, hogy közösen feltörjék a rák kódját.

dr. Peták István

Ez nem egyszerű hiszen ma már 723 rákgént ismernek, és mindegyiken belül több ezer mutáció lehet, nem beszélve arról, hogy a rosszindulatú daganatot akár 4-5 génhiba is okozhatja egyszerre.

„Egy olyan kalkulátort fejlesztettünk ki, amely a jelenleg elérhető 170-féle rákgyógyszer közül kiválasztja az adott beteg számára a személyre szabott kezelést” – osztotta meg kutatási eredményeiket a Ripost7-tel Peták István, aki azt is elmondta, hogy az Oncompass kalkulátorába 10 ezer rákbeteg orvosi, genetikai és molekuláris biológiai adatait táplálták be, és ezek diagnosztikai eredményeit elemezve, egy tudósokból és orvosokból álló csapat „tanította meg” a szoftvert az orvostudomány több mint 20 ezer összefüggésére.

A GÉPÜNK TÖBB EZERNYI TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓBAN LÉVŐ INFORMÁCIÓMENNYISÉGET KÉPES A MÁSODPERC TÖREDÉKRÉSZE ALATT KIÉRTÉKELNI EGYETLEN BETEG ÉRDEKÉBEN

− mondta el a kutatóorvos, aki úgy gondolja, hogy a megoldást vélhetően az orvostudomány más területein is használni lehet.

„Megmutattuk, hogyan lehet személyre szabott terápiát nyújtó gépeket tervezni. Ezt a módszert mindenütt alkalmazni kellene. Ez a jövő, és az az én álmom, hogy az új digitális egészségügyi eszközöket minél gyorsabban el lehessen juttatni Európa minden betegéhez”

− fogalmazott Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

life – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Videó: az Ursula akta (ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Von der Leyen javaslata az ukránoknak: állítsák le a magyarok felé a Barátság vezetéket

Jónás Levente

Tömeggyilkosok egymás közt

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben