abszolút abszurd Forró drót kiemelt

„Valahol Oroszországban…”: Egy lopott fényképezőgép sorsa

Egy Kelet-Ukrajnában az ukránok által visszaszerzett digitális fényképezőgépen egy család békebeli fotói és a megszálló orosz katonák képei láthatók, akik, úgy tűnik, a háború idején elvitték a gépet.

Az alábbi fénykép egy iskolai táborozás hangulatát idézi. Csakhogy a kép jobb oldalán látható PK géppisztoly fából készült tusa és az ukrajnai oroszbarát harcosok által használt fehér azonosítószalagok egyértelművé teszik, hogy ez valójában háborús kép.

A fotó része annak a figyelemre méltó zsákmánynak, amelyet az ukrán 24. gépesített dandár harcosai szereztek meg. A katonák május közepén az ukrajnai Luhanszki régióban zajló csata után egy orosz páncélozott járműben fedezték fel a fényképezőgépet.

A Sony készülékben közel ezer fotó volt egy ukrán családnak az Ukrajna elleni februári orosz invázió előtti életéről, majd tizenegy fotó és három rövid videó, amelyeket orosz katonák készítettek.

A Sony fényképezőgép feltételezett tulajdonosai

Nazar Ilnyickij, az ukrán hadsereg sajtóreferense a Szabad Európának elmondta, hogy a fényképezőgépet feltehetően a Kijev ellen bevetett orosz harcosok lopták el, valószínűleg az északi Hosztomel külváros egyik otthonából. A megszálló katonákat aztán átvezényelték Kelet-Ukrajnába, akik magukkal vitték a gépet.

A memóriakártyán található fénykép egy orosz vagy kelet-ukrajnai lázadó egységről

A fényképezőgépet megtaláló egység egyik ukrán katonája hivatalos katonai nyelvezetet használva magyarázta el a körülményeket:

„Az oroszok magukkal vitték a kamerát egy BMD [kétéltű harcjármű] fedélzetén, a jármű személyzetének sikeres megsemmisítése után ezt a kamerát találták.”

Ilnyickij szerint a fényképezőgép memóriakártyáján talált fotókon szereplő katonák a 31. légideszant dandár tagjai, amelynek otthona az oroszországi Uljanovszk városa. A fotókon szereplő orosz katonák sorsa tisztázatlan.

Az ukrán katonaság adatvédelmi okokból csak egy fotót hozott nyilvánosságra a fényképezőgép tulajdonosának tartott ukrán házaspárról.

A digitális fényképezőgépet megtaláló katonák remélik, hogy a házaspárról készült fotó nyomán vissza tudják juttatni a készüléket és a memóriakártyát, amelyen Ilnyickij szerint csaknem ezer fotó található utazásokról, nyaralásokról és a fiuk ballagásáról.

Orosz katona a felfedezett Sony fényképezőgép egyik lencséjével a kezében

A 24. gépesített dandár május 30-i Facebook-bejegyzésében, amely hírül adta, hogy megtalálták a gépet, ez áll: 

„Őszintén reméljük, hogy minden rendben van a fényképezőgép tulajdonosaival, akiknek felvételeit az oroszok még csak el sem kezdték törölni a memóriakártyáról”, és hozzátette: „Hamarosan visszakapják a gépüket, amely olyan hosszú utat tett meg.”

szabadeuropa – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben