Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

„Városok Energiatakarékossági Sprintje” – se autók, se világítás, se klíma, se közvilágítás

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes bejelentette: Budapest csatlakozik a „Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez”. A nyugati progresszió (helyesebben posztmodern abszurditás) városai a pesti lakosság, vagyis a magyar polgárok sanyargatása révén kíván utopisztikus megoldásokkal ipari méretű célokat teljesíteni, a most trendi, kevesebb mosás, kevesebb klíma, kevesebb autó, bezárások és lezárások módszereivel.

Balliberális haladás? Progresszív proaktivitás? Ugyan! Csak a szokott kommunista reflex a felmerülő várospolitikai feladatok elvégzése helyett: megoldják előírásokkal, megvonásokkal és propagandával. Meg a tengeri lovasasszonysággal! Csak, hogy el ne felejtsük, hogy nem a zsömle kicsi, hanem a pofánk nagy.

Van, ami nem változik akár szovjet, akár európai az aktuális elnyomó unió. A kiszolgálók úgyis ugyanazok és ugyanolyanok.

Sőt. Az intézkedések is ugyanazok, akár járvány, akár ruszófób tombolás, akár klímavészhelyzet van. Mindegyik persze csak megelőző intézkedés, valami olyan miatt, amiről mondják, hogy lesz, esetleg lehet, vagy lehetséges, hogy lesz. Bezárnak – jóllehet nem omlott rá a járvány az ellátórendszerünkre, nem lett gyilkos variáns. Lezárnak – jóllehet most sincs közvetlen energiaválság. És világelsők vagyunk újra (Demszky óta először) a pótlóbusz-karavánok üzemeltetésében.

Városi Energiatakarékossági Sprint. Ez az uniós ajánlat, a különlegesen karácsonyi gebasz-megvalósításban.

Elsőként az elnevezésről: városok nem sprintelnek, nem futnak, de még csak nem is sétálnak. Viszont, aki (ami) sprintel, az akkor teljes erőbedobással, a leggyorsabban teszi azt. Nem épp spórolós műfaj, nemdebár? Akkor hogyan lehet ez, vagy bármilyen „sprint” épp „energiatakarékossági”? Sehogy. Hacsak nem a városvezetés veszélyesen hülye.

„Cities Energy Saving Sprint” (~ „Városok Energiatakarékossági Futama”) – az eredeti elnevezéssel nincs gond, tehát a Városház utcai fordítás lehet a ludas…

Pedig most nem is akartam szóba hozni azt, hogy a mi dicső Gyurcsány-strómanunk egy nyelvet sem tanult meg, bár érettségi, egyetem, egyetemi oktatás mind feltételez egy-két nyelvvizsga-minimum kötelező teljesítését. Legalább egy lovári nyelvvizsgát tett volna…! Azt azért szokták letenni a nem cigányok, akiket tehetség, tanulás és szorgalom híján érdemtelen nagyravágyásuk (és a szüleiké) küldött pesti egyetemekre, valami politológia, szociológia diploma ürüggyel. Nem véletlen, hogy ezekből lesznek a leggátlástalanabb, legundorítóbb pártemberek a Párbeszédtől a Momentumon át, egészen a Mi Hazánkig.

A „Citizens Energy Saving Abuse” – „Polgárok Energiatakarékossági Zaklatása” a valósághoz közelebb álló elnevezés lehetne ugyanakkor, hiszen a kezdeményezés sok egyéb mellett a következőket jelenti, immár nekünk, budapestieknek is:

  • Nyáron maximum 25 C fok a klíma-határérték, télen maximum 18 C fok a fűtés-határérték az épületekben
  • Az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét korlátozzák
  • Rendszeresítik az ún. „autómentes napokat”, vagyis még több lezárással, indokolatlanul dugót és káoszt termelnek
  • Újabb „autómentes övezetekkel” nyomorítják, csoonkolják a mérnöki tervezés biztosította fővárosi közlekedést
  • A „közszolgáltatások leállítása, korlátozása” pedig azt jelenti, hogy könyvtárakat, színházakat, múzeumokat és uszodákat zárnak be

Nem is egyértelmű immár, hogy a klímaváltozás elleni harc, a putyingyilkos olajembargózás vagy a tökig eladósítás miatt csatlakozott Karácsony és bandája ehhez az újabb őrülettömeghez. Egy-két felelős városlakói javaslat azonban egyelőre kimaradt:

Tiltsák be akkor sürgősen a szivárványos zászlóhasználatot is; mi lenne ugyanis környezetszennyezőbb, mint egy mindenszínű zászló, mindenhonnan anyagból, a hagyományos magyar trikolor, vagy a csak kettő anyagot használó piros-ezüst Turul-házi zászló helyett? Hasonló fajsúllyal kell Karácsonyéknak azt az energiahatékonysági elvet is figyelembe venni, hogy meleg felvonulást csakis hideg időben, fagyos helyen praktikus engedni: nem is kérdés, hogy Budapest helyett idén ukrán városok áttelelését kell a meleg felvonulásnak – büszkén – segíteni…

Már csak egy kérdés maradt: a főpolgármesteri limuzin nem fogyaszt többet, ha a csomagtartóban van az a k…. bicikli?

Jónás Levente, a Pesti Hírnök

Ez is érdekelhet

Szentkirályi Dávid, avagy Vitézy Alexandra…

Jónás Levente

BEST OF 2023! – A közalkalmatlanok városházi kasztja (Pesti Hírnök vélemény – FRISSÍTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – Karácsony az ukrán frontra küldené az összes kárpátaljai magyart! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben