Forró drót kiemelt mások, magyarok

A székely-magyar összetartozás napja alkalmából: Őszi székely toborzóhadjárat (+galéria)

Újult erővel, hagyományos viseletben, Kossuth-nótákat énekelve vonult fel mintegy nyolcvan lovashuszár és negyven szekérnyi utazó Szentegyházán és Kápolnásfaluban múlt hétvégén. A tizenhetedik kiadásához érkezett Őszi Hadjárat ezúttal is sok érdeklődőt vonzott.

Majdhogynem pirosbetűs ünnepnek és már bebetonozott hagyománynak számít Szentegyházán az őszi toborzóhadjárat, illetve az aköré épülő háromnapos eseménysor, ami idén sem maradhatott el, sőt új erőre is kapott a járvány miatti kihagyások után.

A Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület a helyi önkormányzattal, huszárlányokkal, a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával, a helyi rezesbandával, valamint a Hüpürcsös néptáncegyüttes tagjaival karöltve, a környező településekről, valamint az anyaországból érkező vendégeikkel idén is felelevenítette, hogy milyen volt annak idején, az 1848–49-es szabadságharckor Kossuth Lajos és Bem József tábornok toborzó hadjárata.

A mintegy nyolcvan lovashuszár és a negyven szekérnyi utazó szombat reggel a szentegyházasfalvi templomtérről indult útnak, és hosszú sorban vonult le először a szentegyházi polgármesteri hivatal elé, majd Kápolnásfalu központjába, ahol engedélyt kértek a toborzásra, majd a „hadba fogható legények” számbavétele után közös táncra hívták az egybegyűlteket.

A hadjárat egyik állomása a Kápolnásfaluhoz tartozó Homoródloka volt, ahol ebéddel várták a nótás és táncoslábú hadfiakat, illetve kísérőiket, ezt követően pedig valamelyest kipihenten ismét Szentegyháza felé vették az irányt, hogy a településre visszaérve kiértékelővel, huszárbállal zárják a napot.

székelyhon – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Régi szentesték varázsa

Jónás Levente

Isten éltesse Magyarországot!

Jónás Levente

Székelyföldi a lovasíjászat női világbajnoka

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben