Forró drót kiemelt Pandemokratikus oltokrácia

Kínából új, halálos vírusfertőzés kitörését jelentették – Tajvan már felkészült rá

Kínában legalább 35 ember fertőződött meg egy új, potenciálisan veszélyes henipavírussal, amely nyilvánvalóan állatokról emberre terjed, emiatt meg is kongatták a szomszédos Tajvanon a vészharangot.

A tajvani laboratóriumoknak szabványos vizsgálati eljárásokat kell kidolgozniuk a Langya henipavírus (LayV) azonosítására – mondta Chuang Jen-hsiang, a tajvani járványügyi központ (CDC) igazgatóhelyettese vasárnap újságíróknak. A vírus genomszekvenálása várhatóan körülbelül egy héten belül befejeződik – mondta.

Chuang három nappal azután nyilatkozott, hogy a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány az újonnan felfedezett vírusról, amelyet a kínai Shandong és Henan tartományokban mutattak ki.

Az összes érintett betegnek magas láza volt, míg legalább felénél fáradtság, köhögés, étvágytalanság és a fehérvérsejtek csökkenése is jelentkezett.

A betegek több mint egyharmada májelégtelenségben, 8%-a pedig veseelégtelenségben szenvedett. A tanulmány szerint a LayV a negatív szálú RNS-vírusok Paramyxoviridae családjába tartozik, amely „halálos betegséget” okozhat. A vírus felbukkanására akkor kerül sor, amikor a közegészségügyi tisztviselők világszerte még mindig a Covid-19 világjárvánnyal küzdenek, amely a jelentések szerint több mint 6,4 millió ember halálát okozta.

A kutatók szerint egyelőre nem ismert, hogy a kórokozó képes-e emberről emberre terjedni.

Az érintett területeken az állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák 5%-a és a kecskék 2%-a fertőződött meg. A cickányok lehetnek a LayV kulcsfontosságú hordozói, amennyiben 27%-uk tesztje pozitív.

Chuang szerint a 35 fertőzött ember közül egyikük sem állt szoros kapcsolatban egymással, vagy volt közös expozíciós előzményük. A kontaktuskövetés azt mutatta, hogy a fertőzött emberekkel kapcsolatba került családtagok vagy más személyek nem fertőződtek meg a vírussal.

A tajvani CDC a mezőgazdasági szabályozó hatóságokkal együttműködve tanulmányozni fogja, hogy hasonló kórokozók léteznek-e az önigazgatású szigeten őshonos fajokban, mondta Chuang. A kínai járvány eddig nem okozott haláleseteket – tette hozzá.

Kínai kutatók 2013-ban fedezték fel a Mojiang paramyxovírus (MojV) nevű új vírust. Egy elhagyott rézbányában élő patkányoknál Yunnan tartományban találták. A bányában dolgozó három férfi súlyos tüdőgyulladásban betegedett meg. Ők jóval azelőtt meghaltak, hogy a tudósok a helyszínre érkeztek volna, így a MojV-vel való közvetlen kapcsolatot nem sikerült megerősíteni.

Képünkön az eddig ismert halálos henipavírus felbukkanások láthatók (Forrás: Science Direct).

ma – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Kínai forgatókönyvek Tajvan elfoglalására: a lehetséges haditervek (+VIDEÓK)

Jónás Levente

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben