Forró drót hajrá, ember! kiemelt Videó

A Tesla tömeggyártású, olcsó és univerzális humanoid robotot tervez piacra dobni (+videó)

Elon Musk bemutatta Optimust és elődjét, Bumble C-t, a Tesla humanoid robotját, ami lekörözheti a többi cég által gyártott emberszerű robotot: a tervek szerint olcsó lesz, univerzális képességekkel rendelkezik, vagyis sok feladatot el tud végezni és nagy példányszámban is elő lehet majd állítani.

A Tesla AI Day keretében a cég bemutatta az első prototípusát annak a robotnak, amely a közeljövőben a gyárakban segítheti a munkát és átvehet sok repetitív, kreativitást nem igénylő feladatot az emberi munkásoktól.

Az Optimusra keresztelt humanoid emberszerű külsőt kapott, hogy az emberekre szabott környezetben is megállja a helyét és tudja kezelni azokat az eszközöket, amelyeket eredetileg humán használatra szántak. Ezt a két lábon járó struktúra mellett a kezek kialakítása segíti, mivel mindkét oldalra ötujjas, hüvelykujjakat is magukban foglaló kezeket terveztek a mérnökök, bár ez a szerkezet, mint ahogy Optimus végleges, gyártásra szánt verziója is még csak a jövőben jelenik majd meg.

A mostani eseményen első körben színpadra lépő robot Bumble C volt, egy kevésbé fejlett kísérleti gép, amelyet alig néhány hónap alatt fejlesztett ki a cég és az első lépcsőfokot jelenti Optimus felé, bár már ez a verzió is rendelkezik olyan alapvető képességekkel, mint például a járás kivitelezése, vagy különféle objektumok felismerése és egyszerűbb feladatok elvégzése.

Két lábon járó humanoidot egyébként sem egyszerű fejleszteni, de Elon Musk elmondása szerint a cél ennél jóval több:

egy olyan univerzális robot létrehozása, aminek kapacitása és hatékonysága túlmutat az eddigi, más gyártók által előállított emberszerű gépeken. Ez a különbség elsősorban három aspektusban fog megnyilvánulni: egyrészt nem egy specifikus feladat megoldására, hanem általános tevékenységek elvégzésére lesz alkalmas, méghozzá megbízható módon, másrészt olcsón gyártható struktúrával készül, hogy széles körben hozzáférhető legyen, harmadrészt tömeggyártásra is alkalmas lesz, ami azt jelenti, hogy akár milliós példányszámban is készülhetnek belőle a bevetésre kész egyedek.

Költségek tekintetében Musk elmondása szerint a Tesla robotok egy autónál olcsóbbak lehetnek, körülbelül 20 000 dolláros (8 és fél millió forint) árral.

Tesla Mesterséges Intelligencia Napja, 2022

A gép vezérlése a Teslákban is használt autopilot rendszerre épül, csak más típusú betanítási adatokkal, így a tájékozódás nem okoz neki gondot és a videón prezentált felvételek tanúsága szerint olyan könnyen megoldható feladatokat, mint például a virágok megöntözését, már gond nélkül el is tudja végezni. A fejlettebb verzió, Optimus, a járásra egyelőre még nem alkalmas, ezért ezt a típust csak statikus pozícióban mutatták be a rendezvényen, de az aktuátorokkal, akkumulátorral és vezérlőrendszerrel ellátott, tehát lényegében majdnem kész gép akár néhány héten belül megtanulhat járni is, és elkezdődhet a gyakorlati tesztelése.

Elon Musk 2018-ban a mesterséges intelligencia fejlesztésekkel kapcsolatos potenciális veszélyekre figyelmeztetve a szigorúbb szabályozás mellett érvelt és úgy nyilatkozott, hogy

az MI rendszerekkel való együttélés akkor lesz előnyös és kifizetődő az emberiség számára, ha a mesterséges intelligencia a cselekvés szabadságát nyújtja majd az emberek számára.

Hogy a Tesla Optimus robotjának univerzális jellege ebbe az irányba tett lépést képviseli-e majd, az a jövőben derülhet ki, de az biztos, hogy a humanoid robotok egyre több helyen megjelennek és a szórakoztató jellegű vagy éppen pszichológiai kutatásokat támogató célok mellett az emberekkel való kooperációt és közös munkát segíthetik elő a gyártócégek elképzelése szerint.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A rend és a nyugalom zavarja a befektetőket

Jónás Levente

BEST OF 2023! – Mesterséges Intelligencia – az ember és hazugsága: az új eredendő bűn? (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

A katonai MI döntött: zavarja az emberi kezelője, tehát meg kell támadni!

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben