Forró drót kiemelt united fakes of america

Az ENSZ nem tapasztalt Ukrajnában népirtást – jelentette be az emberi jogi főbiztos

Ahogyan telik az idő úgy változik az ukrán – orosz háború szereplőinek megítélése. Észrevehető a Nyugat és különböző nemzetközi szervezetek megosztottsága illetve véleményük lassú megváltoztatása.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának (OHCHR) szóvivőjét pénteken újságírók kérdezték meg a témában.


“Az ENSZ visszautasította Kijev és Washington azon vádjait, amelyek szerint Oroszország ukrajnai katonai művelete során elkövetett tettei népirtásnak minősülnek.”


“Nem, nem dokumentáltunk olyan mintákat, amelyek [népirtásnak] minősülnek”
– válaszolta. Shamdasani rámutatott, hogy “számos ilyen jogi minősítés – az emberiesség elleni bűncselekményeket és a népirtást – végső soron egy bíróságnak kellene megállapítani”.


Az ENSZ saját meghatározása szerint a “népirtás” magában foglalja “a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges elpusztítására irányuló szándékkal elkövetett cselekményeket”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “népirtással” vádolta Moszkvát a Kijev külvárosában, Bucsában történtek után, ahol április 1-jén, néhány nappal az orosz csapatok kivonulása után számos holttestet találtak, amelyeken kivégzésre utaló nyomokat fedeztek fel.

Oroszország, amely ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Ukrajnában nem támad meg civileket, kizárólag katonai célpontokat, visszautasította a vádakat, és azzal vádolta Kijevet, hogy megrendezett provokációt szervezett.
Joe Biden amerikai elnök azonban úgy döntött, hogy követi Zelenszkijt, és szintén “népirtással” vádolta Moszkvát, valamint azzal, hogy “megpróbálja kiirtani az ukrán lét gondolatát”.

A durva megjegyzések Washingtonban is meghökkenést váltott ki, az NBC jelentése szerint az amerikai hírszerző ügynökségeknek akkoriban sem voltak ilyen információik. Két külügyminisztériumi tisztviselő is panaszkodott a televíziónak, hogy Biden szavai “megnehezítették a számukra, hogy hitelesen végezzék a munkájukat, mivel a háborús bűnök hivatalos megállapítása a tárca feladata.”

Az ENSZ főtitkár Moszkvába majd Kijevbe látogatását is tervezik.

Daily Telegraph – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

VIDEÓ: Megsemmisítették az oroszok legmodernebb hadihajóját az ukránok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben