Forró drót kiemelt közbátorság

„Az orosz nyelvű kultúra bojkottja archaikus és romboló jellegű”

Szergej Loznyitsza ukrán filmrendező a Cannes-i Filmfesztivál France Culture Awards díjátadóján tartott vitaindító beszédet az orosz nyelvről és kultúráról, amely bojkottjára szólítottak fel az ukrajnai orosz invázió kezdete után. A rendező szerint ezek nemcsak az európai értékeknek mondanak ellent, hanem egyszerűen nélkülözik a logikát és az értelmet.

A kultúra mindannyiunk számára létkérdés, és ma mindannyian a fronton vagyunk. Egyrészt vannak, akik az orosz mozi betiltását, és általában az orosz kultúra teljes eltörlését követelik. Másrészt azok, akik a kultúra teljes bojkottja ellen vannak

– mondta a művész. Kiemelte:

A nyelv a kultúra egyik legfontosabb és legalapvetőbb kategóriája. A nyelvben és a nyelv segítségével formálódik és fejeződik ki az ember világképe. A kultúra betiltásának követelése egyenértékű a nyelvi tilalom követelésével. A követelés éppoly erkölcstelen, mint őrült. Hogyan lehet betiltani egy olyan nyelvet, amelyet 350 millió ember beszél szerte a világon? Most az anyanyelvemen fordulok Önhöz, amelyet gyermekkorom óta beszélek szülővárosomban, Kijevben. Ezt a nyelvet beszéli az Ukrajna keleti régióiból érkező menekültek többsége. Ugyanezen a nyelven a Zmeiny-sziget hős védői elmagyarázták az orosz agresszoroknak, merre kell menniük. A modern Ukrajna multinacionális és multikulturális ország.

Az orosz nyelvű kultúra bojkottja archaikus és romboló jellegű. Ráadásul alapvetően ellentmond a kulturális pluralizmus és a szólásszabadság európai elveinek.

Ahelyett, hogy az orosz nyelvet, az ország polgárainak 30 százalékának anyanyelvét Ukrajna szolgálatába állítanák, igazat mondva a benne zajló szörnyű háborúról, a „kulturális aktivisták” kimerülnek az értelmetlen, sziszifuszi munkában – hogy elpusztítsák azt, amit elpusztíthatatlan.

medúza – origo – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben