Forró drót kiemelt united fakes of america

Az USA ellensúlyozási kísérlete: „Indo-csendes-óceáni gazdasági keret”

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette az Indo-csendes-óceáni gazdasági keretet ázsiai partnereivel, hogy gazdasági növelje gazdasági súlyát a térségben, és egy újabb ellensúlyt teremtsen Kínával szemben Ázsián belül – írta nemrégiben a CNBC.

Ez egy átfogó terv, amelynek célja, hogy segítsen az Egyesült Államok gazdasági vezető szerepének kiterjesztésében az Indo-csendes-óceáni térségben. A csoport nemzetközi szabályokat kíván meghatározni a digitális gazdaságra, az ellátási láncokra, a szén-dioxid-mentesítésre és a munkavállalókra vonatkozó szabályozásokra vonatkozóan.

Fontos, hogy az IPEF nem szabadkereskedelmi megállapodás.

Joe Biden amerikai elnök politikai nyomással néz szembe az Egyesült Államokban mind a bal-, mind a jobboldalról, hogy kerülje a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

A megállapodás továbbá nem biztonsági paktum,

és elkülönül az Egyesült Államokat, Japánt, Indiát és Ausztráliát tömörítő négyes védelmi csoporttól – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap újságíróknak.

A kereskedelmi megállapodások elkerülése ellenére az Egyesült Államok növelni akarja súlyát Ázsia gazdasági területén, ahol Kína a domináns ország, annak ellenére, hogy az amerikai szövetségesek, Japán és Dél-Korea nagy gazdaságokkal büszkélkedhet, India pedig, a Quad tagja, ugrásszerűen növekszik.

Ali Wyne, az Eurasia Group globális makroelemzője szerint az Egyesült Államoknak „fokoznia kell gazdasági versenyképességét a régióban”.

„Még azok az országok is, amelyeknek jelentős és növekvő aggodalmaik vannak Kína külpolitikájával és stratégiai célkitűzéseivel kapcsolatban, elismerik, hogy rövid távon nem tudnak érdemben függetlenedni annak gazdaságától”

– mondta Wyne –

„ezért a Biden-kormányzat azon fog dolgozni, hogy az Indo-csendes-óceáni Gazdasági Keretnek maximális vonzerőt biztosítson”.

portfolio – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben