Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Dél-Afrika kéri vissza Afrika Nagy Csillagát

Dél-Afrikában egyre többen kérik a brit királyi családot, hogy szolgáltassák vissza az országnak a világ legnagyobb ismert tiszta csiszolású gyémántját, mely sokak szerint jogtalanul került az uralkodóházhoz.

Az Afrika Nagy Csillagaként vagy Cullinanként ismert drágakövet egy nagyobb darabból hasították ki, amelyet 1905-ben találtak Dél-Afrikában, és amelyet a gyarmati hatóságok adtak át később a brit királyi családnak.

Jelenleg az angol királyi jogart ékesíti.

A királynő halála óta felerősödtek az Afrika Nagy Csillaga és más gyémántok visszaszolgáltatására irányuló követelések. Többen is illegitimnek tartják azt, ahogy akkoriban Nagy-Britannia hozzájutott ezekhez az ékszerekhez. A királynő halála számos helyen nyitott beszélgetéseket a gyarmatosításról és annak örökségéhez való viszonyról – a dél-afrikai médiában is parázs viták folynak a drágakő tulajdonjogáról, valamint a jóvátételi követelésekről.

“A Cullinan gyémántot azonnali hatállyal vissza kell küldeni Dél-Afrikának”

– mondta Thanduxolo Sabelo aktivista a helyi újságoknak, hozzátéve: Több mint 6.000 ember írt alá egy petíciót, amelyben

azt kérik, hogy adják vissza Afrika Nagy Csillagát, és azt egy dél-afrikai múzeumban állítsák ki. Az afrikai ország parlamentjének egyik tagja, Vuyolwethu Zungula sürgette a helyi kormányt, hogy “követeljen jóvátételt a Nagy-Britannia által okozott összes kárért”, valamint “követelje vissza a Nagy-Britannia által ellopott összes aranyat és gyémántot”.  

A brit királyi család királyi gyűjteményét felügyelő Royal Collection Trust szerint

a Cullinan gyémántot VII. Edward királynak (az akkori brit uralkodónak) ajándékozták 1907-ben, két évvel azután, hogy felfedezték az egyik, a régi Transvaal tartományban található magánbányában. “1908-ban küldték el az amszterdami Asscher cégnek, hogy feldolgozzák” – tette hozzá a hivatal.

A Royal Asscher szerint az eredeti gyémánt természetes formájában körülbelül 3106 karátot nyomott, és akkora volt, mint egy emberi szív.

Támogatva a brit monarchia igényét a drágakőre, a Royal Asscher a CNN-nek elmondta, hogy

a drágakövet a dél-afrikai transzvaali kormány vásárolta meg (amelyet a brit birodalom irányított), és születésnapi ajándékként ajándékozta VII. Edward királynak.

A Dél-afrikai Egyetem afrikai politika professzora, Everisto Benyera elutasítja ezt a narratívát. Mint mondta, “a gyarmati tranzakciók illegitimek és erkölcstelenek”. “Az a véleményünk, hogy az egész Transvaal és a Dél-afrikai Unió kormányai, valamint az ezzel járó bányászati szindikátusok illegálisak voltak” – mondta Benyera, azzal érvelve, hogy: “

A lopott gyémánt átvétele nem mentesíti a vevőt. A Nagy Csillag vérgyémánt…”

A bányászati magáncég, a Transvaal-kormány és a Brit Birodalom egy nagyobb gyarmati hálózat része volt.”

A Royal Asscher szerint a Cullinan gyémántot kilenc nagy kőre és 96 kisebb darabra vágták. Ezek közül a legnagyobbat VII. Edward király Afrika Nagy Csillagának nevezte el, aki a második legnagyobbnak pedig az Afrika Kisebb Csillaga nevet adta. A nagyobb gyémántot az uralkodói jogarban helyezték el, a kisebb pedig a birodalmi koronába került.

“A néhai angol királynőt több mint fél évszázadon keresztül ékesítették ezek a kövek”

– mondta Leigh-Ann Mathys, az Economic Freedom Fighters (EFF), egy dél-afrikai ellenzéki politikai párt nemzeti szóvivője. Mathys azzal vádolja a brit gyarmati hatalmakat, hogy földeket és olyan javakat tulajdonítottak el, amelyek a bennszülöttek tulajdonában voltak.

“Felhívásunk minden gyarmati lopott áru hazaszállítására szól, aminek az Afrika Nagy Csillaga is része”

– mondta. Az afrikai országok kitartóan küzdenek a gyarmati csapatok által elszállított kulturális tárgyak visszaszerzéséért.

A múlt hónapban egy londoni múzeum beleegyezett abba, hogy visszaadjon 72 olyan tárgyat, amelyeket a dél-nigériai Benini Királyságból zsákmányoltak egy brit katonai művelet során 1897-ben.

hellomagyar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Egy ír középiskolás tankönyvben Orbán Viktor = propaganda (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: Sir Humphrey már a nyolcvanas években elmagyarázta az európai közösség valódi működését!

Jónás Levente

A brit parlamentben vitázott emberekkel egy humanoid robot (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben