Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Demonstratív kínai hadgyakorlat Taiwan közelében

A kínai haditengerészet és légierő gyakorlatot tartott Tajvan közelében pénteken, az amerikaiak Tajvannal kapcsolatos „rossz jeleire” reagálva, miközben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tett látogatást.

A CGTN pekingi székhelyű nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai „jeladásokra”.

„Az amerikai részről alkalmazott rossz lépések és trükkök teljesen haszontalanok és nagyon veszélyesek” – fogalmazott a parancsnok, arra figyelmeztetve, hogy „aki a tűzzel játszik, az könnyen megégetheti magát”.

Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az „egy Kína elvének” betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között.

Kína a tengeren is erőt mutat. Kép: Reuters

Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon. A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán nem tett említést a látogatásról.

Bob Menendez Tajvan biztonságának fontosságát hangoztatta Tajpejben. A Caj Jing-vennel tartott, a tajvani média által élőben közvetített megbeszélésén Menendez hangsúlyozta, hogy Tajvanon gyártják a félvezetők 90 százalékát, ezért a sziget biztonsága az egész világ számára rendkívüli fontossággal bír.

A találkozón Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor leszögezte: Tajvant sorsára hagyni egyet jelent azzal, hogy sorsára hagyják a demokráciát és a szabadságot.

„A látogatás nemcsak az Egyesült Államok pártoktól független szolidaritását mutatja Tajvan felé, de a két ország sziklaszilárd kapcsolatainak is ékes bizonyítéka” – fogalmazott a megbeszélést követően Xavier Chang, a tajvani elnöki hivatal szóvivője.

A kínai Államtanács tajvani ügyekért felelős irodája pénteken tiltakozását jelentette be a látogatás miatt, és felszólította Washingtont, „ne támogassa a tajvani függetlenségi törekvéseket”.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében.

Robert C. Castel (neokohn) – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben