a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Dollár helyett jüan és rubel

Oroszország és Kína jelentősen növelni kívánja a jüan és a rubel használatát az országok közötti elszámolásokban. Ezt Szergej Lavrov, az Orosz Föderáció külügyminisztere jelentette be június 1-jén az „Oroszország és Kína: Együttműködés egy új korszakban” nevű, immár hetedik nemzetközi konferencián.

„Amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió zsarolási eszközzé változtatta valutáját, önálló pénzügyi infrastruktúrát kívánunk kialakítani, jelentősen növelni a rubel és a jüan használatát az államaink közötti elszámolásokban. Már a kereskedelmi forgalmunk egynegyedét adják”

– mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov szerint a Nyugat által Oroszország ellen kirobbantott hibrid háború új lehetőségeket nyit Moszkva és Peking együttműködésének bővítésére.

„Ismert, hogy a „válság” szó kínaiul két írásjel kombinációja: „veszély” és „lehetőség”. Biztos vagyok benne, hogy a kollektív Nyugat által kirobbantott hibrid háború Oroszország ellen új lehetőségeket nyit az orosz-kínai gyakorlati együttműködés bővítésére, így a befektetések és a pénzügyek terén is”

– hangsúlyozta a vezető diplomata.

Lavrov május 23-án kijelentette, hogy Oroszország és Kína kétoldalú gazdasági kapcsolatai a nyugati államokkal való konfrontáció hátterében alakulnak ki. A miniszter kitért a technológiai együttműködés előnyeire is.

Lavrov szerint Peking segítségével Oroszország számos területen ki tudja majd használni a benne rejlő lehetőségeket, így az atomenergiában is.

Figyelemre méltó gondolatok Lavrovtól, amelyek azt erősítik meg, hogy a Nyugat – miközben hegemóniája elvesztése ellen küzd – koordinálatlanul kapálózik, ezzel pedig nem hogy segítene önmagán, hanem inkább felgyorsítja a folyamatokat…

itthonrolhaza – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben