Forró drót kiemelt közbátorság

„Egyetlen dollárt sem kellene küldenünk, nemhogy három milliárdot…!”

A Fehér Háznak az Egyesült Államok belpolitikai problémáira kell helyeznie a figyelmet, és nem kell “egy dollárt” küldenie Ukrajnának. Ezt a kijelentést a Republikánus Párt képviselőházának egyik tagja, Dan Bishop tette az American Conservative című lapnak adott interjújában.

Közismert, hogy Joe Biden egy 3 milliárd dolláros, újabb keretet bocsájtott Ukrajna felfegyverzésére, de ezúttal kicsit más a helyzet, mint eddig…

A szerdai 3 milliárd dollár előtti legutóbbi csomagot éppen múlt pénteken mutatták be. A pénteki 775 millió dolláros segélyből Ukrajnának több rakétát, tüzérséget és páncélozott járművet is biztosítottak. Ennek ellenére nagy különbségek vannak a két csomag kiadási mechanizmusai között.

Míg a pénteki 775 millió dolláros katonai segélyt a már meglévő amerikai fegyver- és felszereléskészletekből merítették, hasonlóan az Ukrajnának korábban adott katonai segélyhez, a szerdai segélycsomagot már védelmi beszállítóktóltól vásárolják vagy rendelik meg.

Az Ukrajnának szánt katonai segélyek összege pedig csak még magasabbra fog emelkedni, mivel az orosz előrenyomulás Donyeckben lelassult, és Biden további lehetőséget biztosít a hadiipari komplexumnak a közép- és hosszú távú bevételi forrásokhoz.

Látni kell, hogy ma már olyan összegekről van szó, melyek például a kongresszus saját költségvetését is meghaladják, de magasabbak, mint a Nemzeti Tudományos Alapítvány, vagy a szövetségi igazságszolgáltatás költségvetése!

A Kongresszus legtöbb tagja, legyen az republikánus vagy demokrata, nem hajlandó szót emelni a hadiipari komplexum fejőstehenei ellen. Dan Bishop képviselő, az észak-karolinai republikánus azonban nincs köztük:

„Egyetlen dollárt sem kellene Ukrajnának küldenünk, nemhogy 3 milliárd dollárt”

– mondta Bishop az American Conservative című lapnak.

Sokkal többet költöttünk már, mint amennyire bármely európai szövetséges hajlandó volt, és ennek az erőfeszítésnek a töredékét sem tudjuk a saját határunk biztosítására fordítani.

Ez egy történelmi pillanat, ugyanis először hangzott el, hogy „drágább a leve, mint a hús”, azaz először hangzik el, hogy ez a háború már nem éri meg az Egyesült Államoknak!

Szakértők szerint például az afganisztáni kivonulásról is ilyen alapon döntött korábban Biden elnök; egy ponton túl mér nem volt biztosított, hogy Washington többet nyerjen az afganisztáni „kalandon”, mint amennyit beletett! Értük ezt anyagi és politikai vonatkozásában is.

itthonrolhaza – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben