Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Egymilliós díjat hirdettek meg az oroszok az Ukrajnában bevetett észt robottank elfogására (+videó)

Az oroszok nagyon szeretnék rátenni a kezüket az észtek automatizált harci járművére, ami épp Ukrajnában ténykedik.

Az UGV (unmanned ground vehicle) lényegében legénység nélküli, földi járművet jelent. A 2013-ban alapított Milrem Robotics pedig két ilyen távirányítású, robot platformot is kifejlesztett harcászati célokra: a THeMIS-t és a Type-X-et. Ez utóbbi, a Type-X amolyan lánctalpas „drón-kísérő” a tankok mellé, és többféle löveggel, ágyúval is ellátható.

A THeMIS viszont a Type-X-hez képest egy univerzálisabb, szélesebb funkcionális palettával bíró UGV. A THeMIS jelentősége az emberi csapatok számának csökkentése a harctéren, így kaphat támogató szerepet különböző logisztikai, felderítői feladatok formájában, de akár fegyverrel is el lehet látni. Az UGV erőssége hogy elég gyorsan konfigurálható bármely feladatra – hibrid (dízel és elektromos) meghajtása révén akár közel zéró zajkibocsájtás mellett is képes közlekedni, miközben a végsebessége 20 km/h és maximálisan akár 1200 kg szállítmánnyal is terhelhető. Az észtek már régóta idegesek egy esetleges orosz invázió miatt, és a TheMIS-t korábban egy hadgyakorlaton is kipróbálták, ahol – minő meglepetés! – egy páncélozott inváziós sereg feltartóztatásában kellett a gépnek segédkeznie.

A THeMIS sikeresen bizonyított a hadgyakorlaton, sőt eljutott a háborús Ukrajnába is, és nagyon úgy látszik, hogy az oroszok szívesen rátennék a kezüket egy „többé-kevésbé sértetlen” darabra. Legalábbis az Oroszországi székhelyű Stratégiai és Technológiai Elemző Központ a múlt héten egymillió rubeles felső határral (ez körülbelül 6,5 millió forint a cikk írásakor legalábbis) hirdetett vérdíjat erre a járműre – számol be róla a Defence Blog. Mint a lap írja, a teljes hirdetmény így hangzik:

„A Stratégiai és Technológiai Elemző Központ 1 millió rubel jutalmat hirdet minden katonai vagy rendfenntartó személyzetnek vagy azok egy csoportjának, akik többé-kevésbé sértetlen állapotban elfognak egy ukrajnai THeMIS platformot, és eljuttatják azt az orosz védelmi minisztériumhoz.”

A hírre a THeMIS-t fejlesztő Milrem is reagált, és a szóvivőjük, Gert D. Hankewitz szerint a „vérdíjat” egyfajta elismerésként fogják fel. Hankewitz elmondta azt is, hogy az első UGV-t augusztus végén küldték át Ukrajnába – ezt sebesültek szállítására és logisztikai feladatokra szerelték fel. A járművel együtt ki is képezték a személyzetet ennek az irányítására.

Kiderült az is, hogy mivel a THeMIS még egy hete sincs a háborús országban, ezért korai eredményekről beszélni, de kiemelt szerep juthat neki a sebesültek szállításában – ez ugyanis egy fizikailag nehéz és veszélyes feladat, amely több embert is igényelhet, akik munkáját egyetlen ilyen eszköz is kiválthatja. Így pedig elkerülhető az is, hogy a sebesültek evakuációja további emberi életeket veszélyeztessen. A THeMIS platform akár több sérültet is szállíthat, és gyógyszert és kötszert is eljuttathat a célba – mindezzel pedig az emberi állomány egy nagyobb része szabadul fel, és irányítható át harci feladatok ellátására. A THeMIS persze nem csak sérülteket, de muníciót, élelmet és bármit szállíthat, így az utánpótlási feladatokban is fontos szerephez juthat.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben