Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Ember nélkül nyomtat Kína egy 180 méter magas gátat

Komoly változás állhat be a kínai építőiparban, ha az egyik közeljövőben esedékes projekt sikeres lesz: 3D-nyomtatással építenek gátat.

A 3D-nyomtatók fejlettebb változatai a világ sok országában építették már lakhatásra alkalmas házakat vagy iskolákat. Tibetben viszont egész más feladatot szánnak egy ilyen gépnek: egy hatalmas gátat terveznek felépíteni vele – olvasható a DataDrivenInvestor bejegyzésében.

A gátat a Tibeti-fennsíkon fogják megépíteni. A feladatot a 3D-nyomtató végzi el, az utasításokat a mesterséges intelligencia adja majd.

A kínai mérnökök nagyon büszkék is ezért a projektre, amelynek lényegi részét így – elmondásuk szerint – emberi munkaerő nélkül bonyolítanak le. Az építkezés helyszínén azért persze lesznek hús-vér munkások is.

A terv egyébként 10 évre nyúlik vissza; a Csingua Egyetem hidrológiai laboratóriuma ugyanakkor akkor vetette fel először egy gát építését, amivel éves szinten több milliárd kWh villamosenergiát termelnének. Egy ekkora beruházáshoz persze eszköz is kell, így a nyomtató megépítése jelenti a munka másik részét.

A mérnökök úgy számolnak, hogy a majdani gát nagyjából 180 méter magas lesz. A kínaiak szerint már csak ezért is indokolt a gép használata, mert így nem kockáztatnak emberéletet. Az építmény egyébként valamikor 2024-ben valósulhat meg, de előfordulhat, hogy ennél később lesz kész.

Címlapkép: Kína első 3D nyontatású hídja

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

VIDEÓ: Putyin kiérdemelte az év trollja címet: „önmagával” beszélgetett

Jónás Levente

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben