Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Esélyesen a háború záróostroma következik – térkép

A brit védelmi minisztérium friss térképen mutatja be a háború jelenlegi állását. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az orosz csapatok megteszik az előkészületeket Odessza ostromához, a végső cél pedig Ukrajna teljes elzárása lehet a tengertől. Ehhez arra lenne szüksége az oroszoknak, hogy egészen Moldováig haladva elfoglalják az ukrán partszakaszt, ami viszont komoly logisztikai problémákat okozhat.

A Védelmi Minisztérium hírszerzési térképe

A csillagok az orosz légi támadások helyszínét jelölik a háború kezdete óta. A piros nyilak az orosz előrenyomulások irányát jelölik, a kékek pedig az ukrán ellentámadásokat. Az oroszok jelenleg két irányból támadják Dombast és egy átkaroló hadművelet keretében szeretnék körbezárni a keleten állomásozó ukrán erőket. A pirossal jelölt területek azok a részek, amelyeket az orosz egységek ellenőriznek. 

Az orosz haderő támadó hadműveleteket hajtottak végre a nap folyamán Barvinkove, Izjum és Szlovjanszk közelében. A cél észak felől bekeríteni és megsemmisíteni a Donbaszban állomásozó ukrán főerőket, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ukrán hadsereg komoly védelmi állásokat alakított ki a térségben.

EKÖZBEN TÖBB JELENTÉS IS ARRÓL SZÁMOL BE, HOGY CIVILEK HAGYJÁK EL A MARIUPOLI ACÉLGYÁR TERÜLETÉT. 

Nyugaton folytatódott Odessza bombázása, ahol egy lőszerraktárat és a repülőtér kifutópályáját is sikerült az oroszoknak megsemmisíteni. 

A DÉLNYUGATI FRONTON HERSZON ÉS MIKOLAJIV TÉRSÉGÉBEN TOVÁBBRA IS HEVES HARCOK ZAJLANAK.

Mikolajivnál támadás ért egy műtrágya raktárat. Az épület azóta is lángokban áll, a bombázásban egy ember megsérült.

Az oroszok célja további területek elfoglalása Herszon megyében, amellyel szeretnének eljutni a régió közigazgatási határáig. Vlagyimir Putyin célja egyre inkább Ukrajna elvágása a Fekete-tengertől, amellyel szárazföldi országgá tenné keleti szomszédunkat.

A címlapfotón az 1941-es odesszai ostromnak emlékjet állító háborús térkép Odesszában.

origo – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben