a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Eszkaláció a köbön: Kína tengeri és légi blokád alá vonja Tajvant

Kína éles lőszerekkel hadgyakorlatozik Tajvan körül a következő napokban, ami a tajvani védelmi minisztérium szerint felér a sziget légi és tengeri blokádjával. A védelmi minisztérium kijelentette: válaszolni fognak minden olyan lépésre, amely sérti Tajvan területi szuverenitását – írja a BBC.

Kína és Tajvan közötti feszültség az elmúlt napokban fokozódott, miután Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke Kína egyre erősödő figyelmeztetései közepette a szigetre látogatott, miután a Kínai Népköztársaság hadgyakorlatba kezdett a Tajvanhoz közeli Fucsien tartományban, az Egyesült Államok pedig hadihajókkal vonult fel a Csendes-óceánon.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg bejelentette, hogy csütörtök és vasárnap között gyakorlatozik Tajvan körül éles lőszerekkel,

hasonlóan az 1996-os szoros körüli válsághoz, melyhez hat, nagyméretű tilalmi zónát hozott létre. Azonban a hat zónából ezúttal három Tajvan húsz kilométeres határán belül van, amire eddig nem volt példa.

A tajvani védelmi minisztérium az ENSZ-egyezmények megsértésének nevezte a lépést, és elmondta, hogy a gyakorlatban

ezzel légi és tengeri blokád alá vonják a szigetet.”

A tajvani kormány elítélte a kínai hadgyakorlatot, és közölték, hogy Kína ezzel gyakorlatilag behatol az ország felségterületére.

A BBC szerint, ha Kína hajókat vagy repülőgépeket vezényel ezekre a területekre, az felérne a sziget elleni invázióval, hiszen Tajvan kénytelen lenne megvédeni saját felségvizeit.

Az eszkaláció lehetőségét tovább súlyosbítja, hogy négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó is a sziget közelében tartózkodik. Hivatalos indoklás szerint rutinbevetésen vesznek részt.

Hasonló konfliktusra 25 éve nem volt példa.

Akkor Li Teng-huj tajvani elnök vízumot kapott az Egyesült Államoktól, mire válaszul a kínaiak fenyegető katonai nyomásgyakorlásba kezdtek a Tajvani-szorosnál. Válaszul Bill Clinton elnök 1996-ban a vietnámi háború óta a legnagyobb csapatösszevonását hajtotta végre a kontinensen, amellyel sikerült deeszkalálniuk a konfliktust, így Tajvanban megtarthatták az első szabad elnökválasztást, melyet szintén Li Teng-huj nyert meg.

24 – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben