Imperium Globalorum kiemelt közbátorság

Georg Spöttle: Mennyit ér a hatalom?

Ukrajna keményen védekezik az tény. Még az orosz hadvezetést is meglepte, hogy milyen ellenállásba ütköznek csapatai. Volodimir Zelenszij ukrán elnök pedig minden lehetséges fórumon hazafias szavakkal lelkesíti a népet, hogy mindenki ragadjon fegyvert és harcoljon Ukrajna szabadságáért. Na itt álljunk meg egy pillanatra.

Huszonöt éven át voltam fegyveres erők tagja, jártam néhány háborús, polgárháborús övezetben és ismerem a fegyverek hatását nem szakavatott kezekben. Civilek minden kiképzés hiányában komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen nem tudják, hogyan kell fedezékbe vonulni, tűztámogatást adni társaiknak előre nyomulásnál vagy visszavonulásnál. Nincsenek azzal sem tisztában, hogy egy lövedék, ha elhagyja a csövet, több mint ezer méterre is halálos lehet. Ha nem talál célba olyanokat is megölhet, akiket a lövész nem is lát. Egy a levegőből visszahulló, pörgő projektil is életveszélyes. Egy gépkarabély, ha nem tisztítom rendszeresen, főleg, ha szennyeződés kerül a csőbe, akár fel is robbanhat a használója kezében.

Azt sem tanulták meg a fegyvert fogó fiatal, hogy egy autó mögé bújva nincsen biztonságban az ellenséges tűztől, hiszen a karosszérián még a 9 mm-es pisztolygolyó is, mint kés a vajon, hatol át. Az orosz katona lőszert a motorblokk sem állítja meg. 

Azt sem oktatták a gimikben, hogy ne lapulj a falhoz, mert egy lövedék, ha sík felületet ér, azon végigszáguld és ugyan olyan halálos, mint a levegőben.  Még folytathatnám…


Összeszorult a szívem, amikor láttam még kvázi gyereket fegyverekért sorba állni. Bátrak ehhez nem fér kétség, de nagyon nagy veszélynek vannak kitéve. A jól kiképzett és felszerelt orosz katonák, főleg éjjel, nem a személyt látják, hanem a torkolattüzet és azt viszonozzák. Az éjjellátók vagy a hőkamerák nem tudják megkülönböztetni a civilt a katonától, mint ahogy a lövedékek sem. Magamból indulok ki, de ha én lennék az elnök minden erőmmel azon lennék, hogy megvédjem a civil lakosságot és nem küldeném őket a vágóhídra, hiszen sanszuk sincs túlélni egy profi hadsereg ellen. Putyin elnök mindenképpen el akarja érni, hogy Ukrajnának egy oroszbarát vezetője legyen, aki sem az Európai Unióhoz, sem pedig a NATO-hoz nem akar csatlakozni, hanem gazdaságilag és katonailag Moszkva szövetségese lenne.

Egyértelmű már évtizedek óta, hogy Oroszország nem akar még egy NATO országgal határos lenni. Az amerikabarát

Zelenszkij pedig pont erre törekszik. Azzal is átlépett egy vörös vonalat, amikor kijelentette, hogy nukleáris fegyvert akar létrehozni az orosz fenyegetéssel szemben.

Ezt Putyin semmiképpen sem hagyhatta. Nem kétséges, hogy az orosz csapatok miért foglalták egy gyorsan Csernobilt és miért vettek körbe más atomerőműveket.


A nyugat most önti a fegyverszállítmányokat Ukrajnának, Panzerfaust 3 típusú páncéltörő rakétákat, Stinger légvédelmi rakétákat és más korszerű eszközöket. Itt jön megint a kérdés, hogy ki fogja erre kiképezni az ukránokat? A másik pedig, hogy mennyire érdemes fegyverekkel elnyújtani egy véres konfliktust. Nem inkább a diplomáciát kellene erőltetni? Zelenszkij hős akar lenni, mégpedig minden áron, ám az áldozatot ezért mások hozzák.

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben