Forró drót kiemelt united fakes of america

Háborúzz – szankcionálj – szabotálj – a piacszerző MESTERHÁRMAS

Így szerezz magadnak gázpiacot egy olyan kontinensen, ami tőled messze van, ahol a versenytársadnak már kiépült infrastruktúrája, bejáratott üzleti modelljei működnek, és olcsóbban kínálja a gázt annál, mint amennyiért te valaha kínálni tudod (és akarod) a sajátodat:

  • 1. háborúzz,
  • 2. szankcionálj,
  • 3. szabotálj!

Mindhárom eszközben legyen közös, hogy látszólag „ott se vagy”.

  • 1. Háborúzz!

Az oroszok az általuk megfogalmazott alapvető biztonsági igényükből kiindulva egy dolgot kérnek az USA-tól és a NATO-tól: Ukrajna soha ne legyen tagja a NATO-nak, és a NATO vállalja, hogy soha nem helyez el olyan fegyvereket Ukrajnában, amelyekkel el lehet érni Oroszország területét.

A nyugatiak erről az ajánlatról hallani sem akarnak. Az oroszok fegyverrel próbálják meg elérni azt, amiről éveken át hajlandóak lettek volna tárgyalni. (A háborúskodás – pláne, ha elhúzódik – gyengíti az oroszok morális, és reményeid szerint gazdasági pozícióit is.)

Mit lát ebből a világ? Az agresszor Putyin lerohanja Ukrajnát, ahol – és teljesült is a közös feltétel – “ott se vagy”. Kész a jogosítványod a következő ponthoz:

  • 2. Szankcionálj!

Most, hogy versenytársad a főgonosz az ukránok szenvedésén elborzadó európaiak szemében, már csak az Európai Unió csúcsvezetőit kell beizzítanod. A szankciós politikának a gyilkos Putyinra mutogatással adnak legitimitást, és putyinizmussal stigmatizálnak minden kormányt, amely védeni akarja a lakosait az orosz olaj- és gázcsapok azonnali elzárásától.

A brüsszeli bürokraták (élükön Ursula von der Leyennel) ellentétben az országok kormányaival, a választók által közvetlenül nem számonkérhetők, nem buktathatók meg. Viszont bármi, amit akárcsak nyilatkoznak(!) közvetlen hatással van a világpiaci folyamatokra. Így hajtják fel az energiahordozók árát, különösen a te LNG-dét, hiszen azt “etikus venni”… És ne feledjük, te megint, “ott se vagy”.

De ezzel még nincs letutizva az üzlet. Előbb-utóbb Brüsszelt is elérheti a népharag. Muszáj még kisütnöd valamit az

olyan aggasztó jelek láttán, hogy sorra buknak meg a szankció- és háborúpárti (hűha, mi lesz a fegyverbiznisszel?!) baloldali kormányok Európában. Élesedik a játszma.

Itt az ideje, hogy kivedd az utolsó ütőkártyát a versenytársad kezéből.

  • 3. Szabotálj!

Szeptember elején Putyin még azt nyilatkozza, hogy a szankciók visszavonásáért cserébe hajlandó újraindítani a gázszállítást. Ha azonban az Északi Áramlat vezetékeit robbantással sikerül oly mértékben megrongálni, hogy hónapokig vagy évekig tartson, és horror összegekbe kerüljön a javítása, akkor szankciók esetleges visszavonása ide vagy oda, az oroszok akkor sem szállíthatnak ezeken keresztül gázt Európába, ha akarnak.

Igaz, hogy februárban maga Biden elnök lengette be, hogy az orosz agresszió bekövetkezte esetén „képesek lesznek véget vetni az Északi Áramlat 2-nek”, de ne zavartasd magad.

Fogd az egészet Putyinra, akárcsak a zaporizzsjai atomerőmű esetében. Tehát ismét: “ott se vagy”. Amíg megy az egymásra mutogatás a robbantás ügyében, újabb időt nyersz: töltheted a következő LNG hajódat.

Jobb érzés

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – Kinek a békéje követi a világháborút? (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben