Forró drót kiemelt

Harmadik világháborúba rángatnának bele a britek

„Tegyük világossá: minden olyan szándékos károkozás, amely potenciálisan radioakítv szivárgást okozna egy ukrán atomreaktorban, a NATO 5. cikkének megsértését jelenti” – szögezte le a brit képviselőház védelmi bizottságának elnöke. A konzervatív Tobias Ellwood szerint, ha a zaporizsjai erőmű bármilyen okból megsérül, az az észak-atlanti szövetség (melynek – köztudott, de azért emeljük ki – hazánk is a tagja) Oroszország elleni háborújához vezethet.

Hogy miért? Ki tudja, hiszen Ukrajna nem NATO-tag, az erőmű pedig orosz kézen van, és a kijevi rezsim löveti….

Talán nem független a hírtől, hogy a napokban egy brit tábornok arra biztatta a katonákat: készítsék fel a családjaikat a kelet-európai bevetésükre, és ha bizonytalanok, kérjék ki a lelkészük vagy egy pszichológus segítségét.

Mindent összevetve egyre inkább úgy néz ki, az orosz-ukrán háborúban az USA 51. tagállamának csúfolt Nagy-Britannia is főszerepet játszik: a válság eszkalálódása előtt kiképzőket küldtek Kijevbe, azóta pedig angliai támaszpontokon trenírozzák az ukrán katonákat. Ismert továbbá, hogy több, korábban hivatásos angol deszantost fogtak el az oroszok, például Mariupol ostrománál, akik azt állították, a leszerelésük után mintegy villámcsapásként jutott eszükbe Ukrajnába költözni, és ott családot alapítani.

Persze, könnyen meglehet, hogy Ellwood 3. világháborút előrevetítő kijelentése nem több üres fenyegetésnél. A hadi jelentések szerint azonban Kijev nagyon is komolyan vette az üzenetet, és azóta fokozottan támadja Enerhodar környékét.

Hiszen a brit logika szerint bármilyen nukleáris katasztrófa, ami Európa legnagyobb atomerőművében történik, az oroszok bűne.

Arról pedig már írtunk, hogy az uralkodó szélirány miatt a radioaktív felhő első sorban az oroszok lakta Krím, Törökország és Szíria irányába szállna – ugye, milyen sok légy egy csapásra?

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

Egy ír középiskolás tankönyvben Orbán Viktor = propaganda (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben